Varför inte vara lite generös?

En rigid inställning av kommunen att inte låta ett syskon åka med i skolskjutsen när det finns outnyttjad  plats, skriver Hans Jäderlund.

En rigid inställning av kommunen att inte låta ett syskon åka med i skolskjutsen när det finns outnyttjad plats, skriver Hans Jäderlund.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2019-10-04 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Jag läste i UNT första oktober om de två flickorna som tidigare fått skolskjuts till Årstaskolan. De åker från samma hemadress och ska till samma skola.  Nu finns det någon regel som säger att i år har bara den ena flickan rätt att åka i taxin och den andra, nioåringen skall ta bussen. 

Om transporten var fylld av andra elever så att det inte fanns plats så förstår jag, men om transporten i övrigt kör bara ett barn så förstår jag det inte. Outi Ceder på kommunen säger att ”då åker man utan att vara berättigad till det och de reglerna tummar vi inte på”. En sådan rigid inställning är tråkig att läsa om. Det här kostar ju inte kommunen någonting extra.

Det agerandet och den argumentationen som kommunen nu ger uttryck för är löjeväckande och skapar enbart problem för den här familjen. Varför inte visa generositet och låta systern nyttja transporten så länge inte någon annan elev som är berättigad behöver den.

Vi läser ju mycket om hur otryggt det kan vara för personer och speciellt tjejer att gå ute själva. Är man som i detta fall nio år och ska gå ensam i mörkret på morgonen, korsa en landsväg och byta buss, så förstår jag föräldrarnas frustration och jag hoppas att kommunen kommer att bjussa på skolskjutsen.

Det ska bli intressant att se om kommunen väljer fyrkantiga principer eller visar sin goda vilja.

Heja familjen!