Idrottens olika villkor

Fotbolls-VM för damer är ett tvåfrontskrig.

10 juni 2019 21:00

På tisdagen spelar Sverige sin första match i fotbolls-VM i Frankrike. Chile står för motståndet och svenskorna är stora favoriter. Sverige siktar på sin fjärde medalj i det åttonde världsmästerskapet. Konkurrensen är hårdare än någonsin. Men kanske har de regerande mästarna USA problem med motivationen? Det svenska laget slipper dessutom att försvara sig mot världens bästa spelare, norska Ada Hegerberg.

Hegerberg har hoppat av fotbolls-VM i protest mot de ekonomiska villkoren. Och USA:s damer lämnade på kvinnodagen 8 mars in en stämning mot sitt eget förbund. Trots att de är betydligt mer framgångsrika än USA:s herrlag, med tre VM-guld och fyra OS-guld, har de fortfarande mindre betalt. Motsvarande gäller i Sverige och andra länder. Totalt satsade Fifa tio gånger mer på herrarnas VM ifjol jämfört med årets VM i Frankrike.

Att kräva likabehandling av förbund och lika stor kaka av skattepengarna för att få samma förutsättningar att utöva sin sport är självklart och helt rätt strider att ta. Detsamma gäller kravet på likabehandling av medier. Att uppmärksamma den totala löneskillnaden mellan fotbollsspelande kvinnor och män, som fackförbundet Unionen gjorde nyligen, är däremot tämligen meningslöst. Det kommer att ge sig självt med tiden.

I Paris avslutades i helgen en av världens största tennisturneringar, Franska öppna mästerskapen. Att dam- och herrsegrarna får exakt samma prissumma, 2,4 miljoner euro, är sedan 15 år självklart. De bästa damerna och herrarna är lika stora varumärken och har liknande inkomster från sponsorer och annan reklam. Detsamma gäller i princip de flesta individuella sporter. Kalla eller Hellner i skidor? Bergqvist eller Holm i höjdhopp? Sörenstam eller Stensson i golf? Det är inte givet vem som haft de största inkomsterna.

Lagsporterna är jämställdhetens bakgård. SVT:s Korrespondenterna (SVT Play) gjorde inför VM nedslag i Kamerun, Brasilien och Wales och träffade unga kvinnor som kämpade för sin rätt att få spela fotboll. I samtliga tre länder hade de fått höra att det var ”a sport for men”. Kunde de inte tänka sig landhockey i stället? Det stora landet i väster ska vi inte prata om. Att nationalsporten baseboll för damer fortfarande kallas softball och utövas med underhandskast säger allt.

Det är bisarrt att detta lever kvar. Att manliga idrottspampar tycks anse att hårdingar som Abby Wambach, Ada Hegerberg eller Pernille Harder egentligen klär bäst i kjol, så fort de har lagkompisar. Samma pampar som blir mjuka i knäna om tennisässet Serena Williams spänner ögonen i dem. Eller om Charlotte Kalla gör det, för den delen.

Det finns hopp. Öppningsmatchen Frankrike-Sydkorea i VM sågs av 45 000 på Stade de France och elva miljoner fransmän framför teven. Alla kan se att det är högsta klass och kommer att vilja betala för det. Till och med lagsportspampar måste inse det till slut.

11/6 2019

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Rudström