Hatet mot kristna förtjänar klarspråk

Helgens terrordåd är tyvärr inte unikt.

23 april 2019 16:00

På påskdagen hade kristna tagit sig till St. Sebastian’s Church, norr om Sri Lankas huvudstad Colombo, för att fira Jesu uppståndelse. Snart skulle många av dem dödas i ett blodigt terrorattentat. Det totala antalet döda i attackerna mot flera kyrkor och hotell har passerat 300.

Lokala militanta islamister pekas ut, men även Islamiska staten har tagit på sig dådet. I går sa Sri Lankas vice premiärminister att det enligt preliminära utredningar handlar om en hämndattack för dåden mot muslimer i Christchurch i Nya Zeeland. Där sköts moskébesökare ihjäl av en högerextremist - som påstod att han hämnades för Rakhmat Akilovs terrordåd i Stockholm. Ett hämndmotiv även denna gång vore inte särskilt förvånande. Men terrorattacker mot kyrkor inträffar runt om i världen, med eller utan hämndmotiv. Ofta räcker det med att offren är kristna.

En som gör en stor insats för att uppmärksamma förföljelserna mot kristna är journalisten Nuri Kino, som har grundat hjälporganisationen A Demand For Action. Kino är nu i Libanon och hjälper flyktingar - som flytt IS - från Irak och Syrien. "I vårt lilla kontor, medan jag skriver till dig finns en 25-årig kvinna", berättar Kino för mig, och nämner att kvinnan har blivit misshandlad, våldtagen, fött barn och överlevt i en skog i en hel vecka. Vittnesmålen är många och hemska. Det är lätt att känna uppgivenhet. I samband med helgens terrorattack skrev Kino på sin Facebooksida: "Dödliga attacker mot kristna. Vid varje högtid. Även denna påsk."

På senare år har kristna attackerats i kyrkor bland annat i Frankrike, Egypten, Syrien, Irak, Indonesien och Pakistan. Sedan 2003 har Iraks kristna minoritet minskat från 1,5 miljoner till ungefär 300.000. På hus där kristna har bott kan man se det arabiska tecknet för ”kristen”, skrivet av jihadister. Oron över att IS kan återvända är stor. Efter nästan 2000 års närvaro i regionen är de kristna numera försvinnande få.

I sociala medier har irritation uttryckts mot att Barack Obama och Hillary Clinton benämnt offren för terrordåden på Sri Lanka som ”Easter worshippers”. I Sverige twittrade Centerpartiets Annie Lööf om ”troende” som samlats till bön. Varför osynliggör politiker att det är kristna offer, frågar sig kritiker. Skärmdumpar ställs intill tidigare fördömanden mot vårens terrordåd mot moskébesökare i Nya Zeeland. Varför ett diffust begrepp som "troende" nu? Förstås finns det inget ont uppsåt från makthavare som Lööf, men kanske är det med västerländska glasögon något svårare att se kristna som förföljda.

Givetvis är det lika fruktansvärt vem som än utsätts. Inte heller terror mot kristna ska passera utan kraftfulla reaktioner.

Signerat

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!