Hanna skadar Alliansen

19 februari 2011 00:00

Förtroendet för C-kommunalrådet Stefan Hanna är skadat. Att han väljer att sitta kvar på sin post i Uppsala betyder att förtroendet för Centerpartiet skadas, och därmed också förtroendet för den styrande Alliansen. Men uppenbarligen har hittills ingen kollega i kommunledningen lyckats övertyga Hanna om att några rösters övervikt på ett medlemsmöte inte räcker.

Torsdagens årsmöte i Centerpartiets väckte för övrigt fler frågor än det besvarade. Hur många av de 150 som kom till mötet visste ens vem Stefan Hanna var för några veckor sedan? Enligt uppgifter till UNT hade 30 av dem som röstade på mötet betalat sin medlemsavgift till partiet samma dag.

Hannas svar på detta är symptomatiskt för kommunalrådets sätt att agera. Han tar inte principiellt avstånd från röstfusk i demokratier, utan går i stället till motattack. Det var minsann så att ”motståndarsidan” också hade mobiliserat en hel del folk som inte brukar komma på dylika centermöten, säger han. Han drar sig inte heller för att förlöjliga kritiken: ”Det gör väl inget om man instruerar medlemmarna vad de skriver på pappret, är det ett problem eller?”, svarar han på Radio Upplands fråga om han talat om för ”de nya medlemmarna” hur de skulle rösta.

Blotta misstanken om röstfusk är i sig allvarligt nog för att undergräva legitimiteten för mötet, för besluten som fattats där och och för Stefan Hanna själv och i förlängningen för Alliansen.

Att på sin blogg fara ut mot överviktiga personer som ”utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar än en som äter och dricker normalt” kan möjligen accepteras av en förtroendevald om denne genast ber om ursäkt och är tydlig med att det handlat om personliga reflektioner och inte politiska ställningstaganden.

Stefan Hanna har visserligen sagt sig ångra ”några mindre lämpliga skrivningar” från sina många blogginlägg. Men i sak står han för sina systematiska uttalanden om såväl överviktiga som yttrandefriheten. Inläggen ligger kvar på bloggen som tillhör Centerns högste företrädare i Uppsala, till allmän beskådan.

”Centerpartiet har en stark tro på människans vilja och förmåga att ta ansvar och vara delaktig.” Så lyder den första meningen i partiets idéprogram. De 40 centerpartister i Uppsala som i en motion till årsmötet ifrågasatte sin ledares omdöme ville också ta sitt ansvar för partiet. Men blev alltså överkörda efter en mycket tveksam omröstning.

Det är svårt att hitta politiska ledare av Stefan Hannas kaliber inom Sveriges gränser. Associationerna går till det omfattande stödet från Sköldpaddsöarna för den filippinske exdiktatorn Ferdinand Marcos. Marcos kunde där räkna in 25 000 röster trots att ögruppen hade knappt 1 000 invånare.

Om ingen i Uppsala kan sätta stopp för Hanna måste Centerpartiet agera på riksnivå. Ett parti kan inte ha en företrädare vars agerande riskerar att förlama det politiska arbetet i Sveriges fjärde största kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!