Fler måste få chansen till jobb!

Nästan 120 000 arbetslösa saknar gymnasieutbildning, en hemsk siffra.

Foto:

Gunvor Hildén2014-01-24 17:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Åtskilliga arbetsgivare medger öppet att ansökningar från personer som inte har gått ut gymnasiet hamnar i papperskorgen direkt, bland annat som ett sätt att förenkla urvalet när man har tusentals ansökningar att välja mellan.

Men vad säger att en person som gått igenom gymnasiet jobbar bättre på ett relativt okvalificerat jobb (och kanske går och drömmer om en kurs på universitetet) än en invandrare eller en svensk som tröttnat på skolan och vill göra något rejält och få en regelbunden lön?

Jag skulle tro, utan något vetenskapligt bevis, att arbetsgivaren får en lämpligare anställd om man inte väljer bort ansökande som saknar gymnasiekompetens till sådana jobb.

Nu finns en stor arbetsgivare som faktiskt ville pröva det här. Posten ska skapa en stor terminal i Hallsberg och kan erbjuda 200 tjänster. Här har man valt en ny väg: I stället för att kasta alla ansökningar från personer utan gymnnasieexamen, har man tvärtom valt ut ansökningar från just den kategorin, invandrare och personer utan examen. De får 15 veckors utbildning, inklusive två veckors praktik. Invandrarna får hjälp av en lärare i Svenska för invandrare. Utbildningen har betalats av Arbetsförmedlingen och kostat runt 35 000 per deltagare, allt enligt Svenska Dagbladet.

Låter inte det här som den perfekta lösningen? Att bara anställa folk med gymnasiekompetens verkar galet om det gäller ett praktiskt, inte särskilt avancerat jobb. De nyanställda tröttnar fort eftersom de vill ha något roligare, och de som inte har gått gymnasiet känner sig diskriminerade - med all rätt. Kan man inte begära av arbetsgivarna att de satsar lite på den här outbildade gruppen? Det var ju fråga om jobb som inte kräver något speciell utbildning. Då ska man väl inteutesluta en hel grupp.

I Hallsberg fick de sökande 15 veckors utbildning, inte särskilt dyrt i sammanhanget, och lite praktik.

Så hur gick det? Posten bedömde att alla som antagits till utbildningen var så bra att man anställde dem.

Kanske är det här något som fler arbetsgivare, också små men med den rätta typen av jobb att erbjuda, borde fundera över. Det förefaller ju som om det gått bra för den som försöker.

Det är kanske så att många av oss sitter fast i en gammal världsbild: Bra jobb åt dom som har bra utbildning - och de andra får klara sig på något sätt. Nu kan en nyanländ invandrare få 80 procent av lönen i bidrag. (Men Posten sa nej till det, deras anställda var ju som alla andra och behövde inga bidrag.)

Så förhoppningsvis får Posten i Hallsberg många efterföljare. Om den här typen av lösningar blir vanligare har vi kanske kommit på en lösning som många länder skulle behöva pröva. Kanske fungerar det inte överallt, men det räcker att några invandrare och lågutbildade i några länder skulle få chansen.