Frågorna som Jimmie Åkesson aldrig fick

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson borde älska public ­service.

3 september 2018 16:00

Camilla Kvartoft och Anders Holmberg var snälla var mot honom i partiledarutfrågningen på söndagen. Lite pressad blev han visserigen kring ämnet återvandring. Menar han bara frivillig återvandring eller vill han aktivt förmå människor att utvandra till platsen de kommit ifrån? För Åkesson har ju tidigare sagt att han vill ”tvinga fram de andra partierna på banan” för att återsända invandrare dit där de ”bör bo”. BÖR. Hur frivilligt låter det på en skala? SD satsar en miljard kronor på återvandring, för de vill vara ”generösa”. Då ska invandrare plötsligt få skattepengar till allt det som SD helst vill förvägra dem i Sverige: bostad, skola, nystart. Här ligger ju en hund begravd. Kvartoft och Holmberg bytte dock ämne.

Så var det angiveriplikten. Åkesson har talat om att göra det brottsligt att inte ange den som misstänks gömma en papperslös flykting. Nu svävade han på målet och kallade det en moralisk plikt, eller kanske olagligt men inte straffbart. Ett töjbart resonemang som påbjuder – eller erbjuder – medborgare att ange grannar kan skapa allvarliga konflikter i ett samhälle. Det var så kriget började i forna Jugoslavien. Här ska sägas att Åkesson fick ganska bra motfrågor.

Det gällde dock inte för det extrema på­ståendet att om man gillar böneutrop, ja, då ÄR man inte svensk. Det svenskaste vi har är ju annars grundlagarna som tillförsäkrar oss rätten att ha vilka åsikter och vilken religion vi vill. Tycker inte Åkesson det? Hur svensk är han i så fall? Ingen följdfråga på det.

Dubbla medborgarskap ogillas av SD. Det är inte rimligt, menade Åkesson, att afghanska medborgare gör värnplikten i Sverige och utbildas i sprängmedelskunskap. Med den graden av fördom borde han väl i så fall även vilja förbjuda Ludvikabor att göra värnplikt, med tanke på hur många nazister som flockas på den orten.

En annan utebliven programledarrekyl var då Åkesson slängde ur sig att ”Idén om en gränsfri värld, vi har ju testat den nu, det har ju bara förstört Sverige”. För det första är Sverige inte på långa vägar ”förstört”. För det andra har Sverige aldrig haft öppna gränser. Men Anders Holmberg svarade bara som en disträ förälder: ”Mm, nu byter vi ämne.”

Slutligen hade ännu ett SD-mantra behövt dissekeras: ”Man byter inte kultur och beteenden för att man byter mark under fötterna.” Jo, exakt så gör människor faktiskt. Kultur och värderingar ligger inte i generna. De förändras bevisligen när man flyttar på sig. Detta i förlängningen rasistiska påstående från Åkesson borde programledarna ha slagit ned på. Humorprogrammet Svenska nyheters Jesper Rönndahl gjorde en intelligent skruv på detta i fredags: Om Åkesson på riktigt vill tillämpa flummet om biologiska ”essenser”, som SD har i sitt principprogram, ja, då måste han faktiskt bli nazist först!

SVT hoppade tyvärr över det viktigaste: demokrati- och frihetsfrågor, medier, folkbildning, jämställdhet, abort. I stället befäste man missuppfattningen att SD:s politik bara handlar om migration. Man borde veta bättre än så.

SigneratMaria ­Ripenberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!