Ta gemensamt ansvar!

Om man tillhör en politisk och ekonomisk union så måste man ta gemensamt ansvar.

Ansvaret måste vara gemensamt. Flyktingar i Grekland i februari 2017.

Ansvaret måste vara gemensamt. Flyktingar i Grekland i februari 2017.

Foto: Yorgos Karahalis

Flyktingpolitik2017-03-06 16:45
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Detta har sagts otaliga gånger sedan den akuta flyktingkrisen hösten 2015. Men den europeiska unionen har inte visat förmåga att samlas kring någon ny gemensam politik alls.

Den gemensamma politik som finns bygger på den så kallade Dublinförordningen, som säger att en flykting ska registrera sig i det första land hen kommer till och att detta land därefter har ansvar för vederbörande. Den politiken har aldrig fungerat och bröt helt samman 2015. Den innebär att ett helt orimligt ansvar läggs på ett eller ett par länder och att det finns starka incitament för flyktingar att undvika registrering där om de vill resa vidare till andra EU-länder.

På Europaparlamentets uppdrag har Cecilia Wikström (L) nu presenterat ett förslag till en helt ny gemensam europeisk asylpolitik. Gemensam politik måste innebära gemensamt ansvar och det kan i sin tur bara betyda att alla medlemsländer måste dela på ansvaret för de asylsökande.

Det betyder inte att alla ska ta emot lika många utan att man ska skapa en fördelningsmekanism som bygger på BNP och folkmängd. De EU-länder som har yttre gränser mot länder utanför unionen ska vara skyldiga att registrera de flyktingar som kommer och dessa ska sedan fördelas på medlemsländerna i enlighet med den mekanism som skisseras.

Enda vägen för en asylsökande att få uppehållstillstånd ska vara att registrera sig och stanna kvar inom ramen för den gemensamma asylpolitiken – någon möjlighet att fritt välja asylland kan i konsekvensens namn då inte finnas. Wikströms förslag innebär också att alla medlemsländer måste handlägga ansökningar juridiskt korrekt och enligt samma principer.

Handläggningen måste gå fortare än i dag och de som inte har asylskäl ska återsändas under värdiga former. En snabbare handläggning förutsätter i sin tur just det gemensamma ansvar som innebär att ett fåtal länder inte behöver ta hela belastningen.

De olika delarna i Cecilia Wikströms förslag stöder på så sätt varandra. Så här måste rimligtvis en gemensam europeisk asylpolitik byggas upp om den ska kunna fungera. Inget land kan slippa ifrån sitt ansvar och inget land behöver ta näst intill hela ansvaret för en stor flyktingvåg. Och en ytterligare positiv effekt av förslaget är att behovet av interna gränskontroller inom EU försvinner.

Finns något alternativ? Nej, något annorlunda utformat förslag finns inte. Alternativet är att fortsätta som i dag, med kaos i några av medlemsländerna och stor osäkerhet för enskilda människor. Flyktingströmmarna berör hela Europa. Om samarbetet ska betyda något så måste vi därför ha en gemensam europeisk politik.

Möjligheterna att nå dit ökar om Cecilia Wikströms förslag får brett stöd i det politiska Sverige.

Håkan Holmberg

7/3 2017