Stoppa mördandet i Syrien

Ansvar. Världssamfundet måste ta sitt ansvar för det syriska folket. Ansvaret vilar särskilt tungt på Ryssland och Kina som måste sluta stödja Assad.

Ansvar. Världssamfundet måste ta sitt ansvar för det syriska folket. Ansvaret vilar särskilt tungt på Ryssland och Kina som måste sluta stödja Assad.

Foto: Hassan Ammar

Enköping2017-04-06 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Mardrömmen i Syrien fortsätter. I tisdags morse utfördes en attack med kemiska stridsmedel i staden Kahn Sheikhoun i Idlib-provnisen. Över 100 personer kan ha dött i attacken och fyra gånger så många skadats. Världen måste samla sig och få ett slut på barbariet i Syrien.

Det är med stor sannolikhet den syriska regimen som ligger bakom attacken. Eller Ryssland, Syriens allierade, som är de enda stridande som har tillgång till bombplan. Ryssland förnekar naturligtvis att de eller Assad-regimen skulle ha något att göra med själva gasen i anfallet. På känt manér erbjuder det ryska propagandamaskineriet alternativa förklaringar.

Anledningen till att så många människor fallit offer för vad som misstänks vara sarin- eller klorgas är att det syriska flygvapnet bombade en ”terrorfabrik” i vilken regimens motståndare tydligen tillverkade kemiska stridsmedel. Det är oklart hur många som tror på denna alternativa förklaring särskilt när det finns vittnesuppgifter om att även de sjukhus som tagit hand om skadade angripits.

Världen i övrigt ger inte mycket för den här typen av bortförklaringar och fördömer attacken i kraftfulla ordalag. Frankrike, Storbritannien och USA har begärt ett möte om gasattacken i FN:s säkerhetsråd. Men frågan är vad Säkerhetsrådet kan göra åt kriget i Syrien. Hittills har Ryssland använt sitt veto mot resolutioner mot Syrien hela sju gånger och Kina sex gånger sedan år 2011.

Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda denna gång. Ryssland kommer att fortsätta att hålla Bashar Al-Assad om ryggen. Det är inte första gången Assad-regimen använt kemiska stridsmedel. I augusti år 2013 utfördes en attack i Damaskus som enligt amerikanska underrättelsekällor dödade mer än 1 400 civila.

Den gången hölls sig den dåvarande amerikanske presidenten Barack Obama från att ingripa militärt för att störta Assad. Detta trots att Obama deklarerat att användningen av kemiska vapen skulle ha varit en röd linje som inte kan korsas utan allvarliga konsekvenser.

President Donald Trumps administration skyller den senaste gasattacken på sin företrädares brist på handlingskraft. Pinsamt nog för Trump uppmanade han själv Obama att inte attackera Syrien år 2013. Är kemiska stridsmedel en röd linje även för Trump?

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sa för några dagar sedan att det är upp till det syriska folket att avgöra Assads öde. Trump själv har länge framhållit att samarbete med Ryssland och även Syrien är nödvändigt för att bekämpa IS. Efter den senaste gasattacken så har tonen skärpts. Tillerson säger nu att både Ryssland och Iran har ett stort moraliskt ansvar för attacken.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault har sagt att gasattacken kan vara ett sätt att testa Trumpadministrationen. Det kan mycket väl vara så. Helt klar är att mördandet i Syrien inte kan tillåtas fortsätta. Världssamfundet måste ta sitt ansvar för det syriska folket. Ansvaret vilar särskilt tungt på Ryssland och Kina som måste sluta stödja Assad.

Läs mer om