Öka insatserna mot IS

Varför. De nästan dagliga avslöjandena om IS ohyggliga brott, som pågått under flera år, formulerar en fråga till omvärlden: Varför har detta fått ske?

Varför. De nästan dagliga avslöjandena om IS ohyggliga brott, som pågått under flera år, formulerar en fråga till omvärlden: Varför har detta fått ske?

Foto: Uncredited

Enköping2017-03-23 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Ondskans kalifat är på tillbakagång. I takt med att IS-terroristerna nedkämpas och drivs tillbaka framkommer fler och fler bevis för de oerhörda grymheter som IS begått. Nyligen hittades vad man misstänker är en massgrav med kvarlevorna av tusentals personer som IS mördat och slängt i ett så kallat slukhål i marken nära Mosul i Irak.

Massgraven är bara ett av många morbida monument över den sjuka teologi som IS bygger på. Vansinnet har pågått under flera år och pågår fortfarande. Nu verkar det i alla fall som om koalitionen mot IS äntligen börjar få grepp om situationen.

Sverige spelar en liten roll på marken i Irak. Inte så att vi skickat stridande förband men väl militära rådgivare och utbildare inom ramen för den amerikanskledda internationella koalitionen mot IS. Regeringen har lagt fram en proposition om att fördubbla den pågående insatsen från 35 till 70 man.

Den nuvarande styrkan är placerad i Erbil i norra Irak, där är säkerhetsläget gott. En del av den utökade styrkan kommer enligt planerna att placeras i centrala Irak, på Al Asad-basen där säkerhetsläget är sämre. Insatsen planeras pågå i 18-24 månader och beräknas kosta 200 miljoner kronor.

På det hela taget en ganska modest insats i kampen mot IS, men det är trots allt ett viktigt bidrag. Vi bör dock vara beredda att öka den svenska insatsen ytterligare.

EU har ett särskilt intresse av att återställa någon form av lugn i Syrien och Irak. Trots att kriget gett upphov till en enorm flyktingström till EU har unionen agerat märkligt svagt militärt. Det är en kritik som man kan rikta även mot USA som varit svagt i fråga om Syrien, varpå Ryssland tagit initiativet i frågan, vilket stärkt Syriens diktator Bashar al-Assad.

När EU försvagas, och det är uppenbart att flyktingsituationen i Europa har skapat stora politiska spänningar inom och mellan medlemsländerna, så har Ryssland stärkts utifrån Kremls perspektiv.

I onsdags inleddes ett två dagar långt möte i Washington mellan de 60-tal länder som ingår i den internationella koalitionen mot IS. Utrikesminister Margot Wallström (S) är på plats. Förhoppningsvis kommer man överens om att öka insatserna och göra slut på IS terrorvälde. Det återstår att se om USA och dess nya president kommer att göra allvar av talet om att besegra IS. USA har ökat sin militära närvaro i Syrien vilket talar för ökade insatser.

Lärdomen från Syrien är att konsekvenserna av politiskt vankelmod kan bli katastrofala. En koalition av fler än 60 länder borde inte ha något militärt problem att bekämpa IS, även om den politiska situationen med många olika folkgrupper och länder är oerhört komplicerad.

De nästan dagliga avslöjandena om IS ohyggliga brott, som pågått under flera år, formulerar en fråga till omvärlden: Varför har detta fått ske? Följdfrågan är: Hur länge ska det få fortsätta? Sverige kan gott öka den militära insatsen i kampen mot IS. Det är orimligt att vi har ”skickat” fler jihadister till IS än militärer för att bekämpa dem.

Läs mer om