KD behöver synas och höras

Ledare. Det är förvisso rimligt att ett familjevänligt parti har en ledare som prioriterar sina barn, men det har inte hjälpt partiet att kommunicera sin politik.

Ledare. Det är förvisso rimligt att ett familjevänligt parti har en ledare som prioriterar sina barn, men det har inte hjälpt partiet att kommunicera sin politik.

Foto: Jessica Gow/TT

Enköping2017-04-07 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det ser inte så ljust ut i opinionen för Kristdemokraterna. I dagarna träffas 800 kristdemokrater i Karlstad under partiets kommun- och landstingsdagar. Förutom att tala kommunpolitik så kommer nog en hel del av samtalen att handla om hur KD ska kunna håll sig kvar i riksdagen.

Som det ser ut nu kommer KD ha svårt att klara riksdagsspärrens fyra procent. Sveriges kommuner och landstings tidning Dagens samhälle har vägt samman resultat från flera olika väljarsympatiundersökningar och KD ligger nu på 3,2 procent. Det är ingen tillfällig svacka. Under förra året nådde väljarstödet endast över fyra procent tre månader i Sifos månatliga opinionsundersökningar.

Vid valet år 2014 fick KD 4,6 procent. Men det politiska landskapet har förändrats mycket sedan dess. Sverigedemokraternas väljarstöd har ökat med hela 50 procent, från valresultatets 12,9 till dagens 19,3 procent. Under samma tid har Centern ökat från 6,1 till 11,0 procent, en ökning på hela 81 procent. Liberalerna ligger i dag i nivå med valresultatet.

Möjligheten för KD att hålla sig kvar i riksdagen är till stor del beroende av moderata stödröster. Många moderater har tidigare valt att lägga sin röst på Alliansen och rösta på KD. Nu är dock stödet så lågt för Moderaterna att dessa stödröster riskerar att bli betydligt färre. Moderaterna har tappat 4,5 procentenheter sedan valet och har i dag ett väljarstöd kring 18,8 procent. SD riskerar därmed passera M som näst största parti.

När Alliansen efter valförlusten gick i opposition så var tanken att partierna skulle ”utveckla sin politik”. Partiernas utveckling har dock gått isär i vissa frågor. Mest tydligt är skillnaden i migrationsfrågan där C stått för mer av öppna gränser och M och KD velat strama åt. M har tappat röster både åt C och SD under denna process. KD har också mött internt motstånd mot den restriktivare migrationspolitiken.

Traditionellt har KD varit det borgerliga parti som haft hand om de så kallade mjuka frågorna inom vård och omsorg. Partiet har efter partiledarbytet till Ebba Busch Thor utvecklat politiken och börjat tala mer om försvar och jämförelsevis mindre om familjepolitik.

KD har inte lyckats nå ut med sin politik på ett sätt som vunnit väljare. Det kan förklaras med att det finns många partier som talar om samma saker och då möjligen med större trovärdighet. Uppdelningen av sakfrågor mellan Allianspartierna är inte längre lika tydlig vilket kan ha bidragit till att KD haft svårt att nå fram även när de talat om sjukvård och familjepolitik.

En annan faktor som inte ska underskattas är att partiledaren inte sitter riksdagen och dessutom varit föräldraledig långa perioder. Det är förvisso rimligt att ett familjevänligt parti har en ledare som prioriterar sina barn, men det har inte hjälpt partiet att kommunicera sin politik.

Med så kort tid kvar till valet måste KD:s synlighet öka. Det är inte bara vinna eller försvinna för KD – utan KD i riksdagen minskar chansen för en ny Alliansregering.