Ingrid och Ivar i åsiktskorridoren

Avhyvling. Att Skarp så snabbt tog avstånd från Janouch är beklämmande i sammanhanget. Värst av allt är dock att statsminister Stefan Löfven (S) har gått ut och recenserat en av landets medborgare.

Avhyvling. Att Skarp så snabbt tog avstånd från Janouch är beklämmande i sammanhanget. Värst av allt är dock att statsminister Stefan Löfven (S) har gått ut och recenserat en av landets medborgare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2017-01-19 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Bilden av Sverige är skör, både på hemmaplan och utomlands. Minsta attack mot den måste bemötas med fullskalig mobilisering. Alla från boklådor till rikstidningar och regeringschefen kände sig tvingade att dra ut i strid efter att författaren Katerina Janouch uttalat sig om svensk migrationspolitik och multikultur i tjeckisk tv. Det är exceptionellt och väldigt oroande.

Att Janouch fått svar på tal, däribland ganska frän kritik, är inget märkligt. Det hör till spelets regler. En uppfattning möter en annan och de gör upp i envig. Samhällsdebatten är sannerligen inget för den med ömtåliga tår. Och det ska den inte heller vara.

Problemet finns i den andra änden. Samhället måste trots allt vara öppet för olika åsikter och de som hyser dem måste kunna få uttrycka dem utan att drabbas av repressalier om åsikten uppfattas som fel. Janouch har fått agera lackmustest och det föll inte ut till Sveriges fördel. Det om något borde skada bilden av Sverige, här såväl som utomlands.

Dagens Nyheter nöjde sig inte med att upplåta plats åt kritik av Janouchs åsikter. Därutöver sändes en medarbetare iväg för att konfrontera Janouchs förläggare, Anne-Marie Skarp på Piratförlaget, och få henne att ta avstånd ifrån sin författare. Att Janouchs författarskap inte har något med hennes uttalanden att göra bekommer inte DN. Möjligen är det just att det ger Janouch en födkrok som stör DN. Den agendasättande värdegrundsjournalistiken som DN är så stolt över har här omsatts i praktiken.

Att Skarp så snabbt tog avstånd från Janouch är också beklämmande i sammanhanget. Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder liknade tilltaget vid ren angiveriverksamhet. DN tackade genom kulturchefen Björn Wiman för kritiken av kulturredaktionens arbetsmetoder med att klumpa ihop Linder med Donald Trump.

Bokaffären Läslusen i centrala Uppsala agerade också snabbt. I ett utslag av ren och skär populism valde affären snabbt att plocka bort Janouchs många barnböcker, bland annat de välkända Ingrid och Ivar-böckerna. Läslusens vd Elja Lietoff Schüssler har gjort det extremt tydligt att agerandet inte beror på Janouchs böcker utan på att hon har gett uttryck för en uppfattning som inte överensstämmer med Schüsslers egen. Därför ska hennes böcker inte längre säljas i butiken. Tydligen går det just nu 13 självutnämnda politiska kommissarier på dussinet.

En särskilt god affärsidé lär det inte vara. Kundkretsen består av personer som väljer att köpa böckerna dyrare i en lokal butik för att stödja den. Politiseringen av en neutral verksamhet lär framförallt spela internetboklådorna i händerna.

Värst av allt är dock att statsminister Stefan Löfven (S) har gått ut och recenserat en av landets medborgare. Till Aftonbladet sade han: ”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande.”

Vem står näst på tur att få en avhyvling av den skjutglade regeringschefen? Har alla medborgare en måltavla på ryggen i Löfvens värld?

Är Sverigebilden verkligen så skör att allt detta är motiverat?

Läs mer om