Dimridå inför S-kongress

Stefan Löfven. Det är inte utan att det märks en viss nervositet från partiledningens sida inför Socialdemokraternas kongress.

Stefan Löfven. Det är inte utan att det märks en viss nervositet från partiledningens sida inför Socialdemokraternas kongress.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enköping2017-02-27 06:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det börjar dra ihop sig inför Socialdemokraternas kongress som går av stapeln 8–12 april i Göteborg. Det är inte utan att det märks en viss nervositet från partiledningens sida. Förslagen har duggat tätt på senare tid och det har slagits på stora trumman för väldigt små saker.

Däribland märks det märkliga förslaget om konfessionella skolor som bygger på att föräldrar skulle råka sätta sina barn i dessa skolor av misstag. En ren och skär förolämpning mot landets alla föräldrar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), som ansvarar för Polisen och framförallt rikspolischefen tillika Ygemans partibroder Dan Eliasson, var nyligen ute och gjorde en stor sak av att de utsatta områdena ska få fler poliser. Vad han inte berättade var om dessa skulle komma till genom extra budgetmedel eller tas från resten av landet, det vill säga landsbygden. Hade regeringen haft för avsikt att göra en dylik satsning på Polisen hade den dock slagit sig för bröstet och högljutt proklamerat sin storhet i rättspolitiska frågor. Så förmodligen kommer extraresurserna för förorterna att plockas från landsbygden. Ytterligare ett svek från regeringens sida mot de många människor som har valt att bo utanför storstäderna.

Somligt har dock den socialdemokratiska partiledningen inte trummat för alls. Det tydligaste exemplet på detta är givetvis nyheten om att den tillfälliga, hårdare migrationspolitiken ska permanentas. De maffiga debattartiklarna uteblev. Likaså de stort uppslagna intervjuerna.

Anledningen är givetvis att Stefan Löfven och övriga partiledningen vill minska bilden av ett splittrat parti inför kongressen. Senast S hade kongress fick ombuden inte diskutera migrationsfrågor. Det är alltså för första gången på länge som S som parti ska diskutera migrationen och framförallt vilken politik som ska föras. Partiledningens linje kommer inte att stå oemotsagd.

Åtskilliga partidistrikt motsätter sig den strängare politiken som partiledningen nu vill permanenta och söker en återgång till den generösare politiken som gällde tidigare. Stridsviljan är det inget fel på. Dessa distrikt känner sig i hög utsträckning överkörda eftersom partiledningen har begravt migrationsfrågan internt fram till den kommande kongressen. Det mesta talar för att partiledningen förmodligen får sin vilja igenom på kongressen men till priset av ett tudelat parti blott ett och ett halvt år före valet.

Socialdemokraternas problem är dock större än så. Nyligen fick Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson lämna sitt uppdrag efter att han agerat ombud åt sin särbo angående en bestridd faktura. Detta samtidigt som regeringen fortsätter att se mellan fingrarna med rikspolischef Dan Eliassons inkompetens och bristande resultat. Detta tynger Socialdemokraternas förtroende vad gäller säkerhet och trygghet.

Nya partisekreteraren Lena Rådström Baastad har inte heller blivit den succé som man hoppats på. Hon har varit lika osynlig som företrädaren Carin Jämtin.

Det kommer att bli en spännande kongress i april.

Läs mer om