Demonstrera inte mot valet

I det ögonblick man ställer sig på torget och demonstrerar mot ett valresultat, ja, då demonstrerar man mot själva valet och demokratin. Man kan protestera mot mot SD:s politik – men man ska inte låta demokratin bita sig själv i svansen.

21 september 2010 15:49

Tusentals personer samlades på Sergels torg i Stockholm i förrgår kväll för att demonstrera mot att Sverigedemokraterna har kommit in i riksdagen. ­Affischer med överkorsade hakkors hölls upp av deltagarna, trots att SD inte är ett nazistiskt parti. Upprinnelsen var en Facebookuppmaning från en 17-årig flicka som var besviken över att SD kommit in i riksdagen.

Vi är många som kan haka på det rent känslomässiga i detta. Men man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Även om det känns obehagligt att ha SD i riksdagen så är det ett faktum att de har valts in. I det ögonblick man ställer sig på torget och demonstrerar mot ett valresultat, ja, då demonstrerar man mot själva valet och demokratin. Man kan protestera mot mot SD:s politik – men man ska inte låta demokratin bita sig själv i svansen.

Var 20:e svensk har lagt sin röst på SD i riksdagsvalet. Men även om SD är rasister betyder det inte att alla deras väljare är det. Det handlar i många fall om röster från människor som inte delar SD:s intoleranta människosyn men vill markera ett allmänt missnöje. Flertalet har inte satt sig in i partiets politik och läst partiprogrammet. De flesta har inte en susning om att SD t ex kallar samerna, den svenska urbefolkningen, för ”en icke-svensk befolkningsgrupp”.

Demonstrationer som den på Sergels torg är, med fel fokus och slarv med symboliken, kontraproduktiva och ger bilden av att det är SD som står för demokratiska värderingar och inte deras motståndare. När ­Jimmie Åkessons tal buas och visslas sönder finns stor risk att SD klassiska påstående appellerar till fler: ”Det finns ingen yttrandefrihet i Sverige.”

Hackerattacken mot SD:s hemsida och spridandet av personuppgifter på människor som varit i kontakt med partiet är inte bara olaglig utan också en högst olämplig handling om man säger sig värna om integritet samt yttrande- och åsiktsfrihet.

Naturligtvis ska också allt politiskt våld fördömas. Tyvärr fällde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ett ytterst olyckligt uttalande till TT efter misshandeln av en Sverigedemokrat i Malmö. Många har tolkat det som ett rättfärdigande: ”Jag vill gärna påpeka att de som lever på att driva upp ett vi- och dom-tänkande och ett i grunden hatfullt sätt att se på ­relationer mellan människor inte ska bli förvånade om sådant händer.”

Politik ska bekämpas i sak, inte genom missbruk av demokratiska medel. Att bli invald i riksdagen kan dock aldrig betraktas som missbruk, vad man än må tycka om den invaldas åsikter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!