Därför demonstrerar jag inte i dag

Demonstrationen i dag är ett uttalat vänsterarrangemang. Det är synd.

18 december 2013 14:56

Jag fick en inbjudan till en manifestation mot högerextremism i Uppsala i dag. Min spontana reaktion var positiv. Det är ingen hemlighet att kampen mot rasism, islamofobi, antisemitism och antiziganism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde slukar mycket av mitt engagemang som liberal ledarskribent. Kampen mot nazism och rasism har alltid varit en liberal fråga. En släkting till mig, Israel Holmgren, var känd antinazist och liberal. Under andra världskriget bedrev han en intensiv kamp mot nazismen som slutade med att han dömdes till fängelse. Hans bok Nazisthelvetet ansågs nämligen bryta mot svensk neutralitet.

Även bland socialister finns starkt engagemang för dessa frågor. Men också i konservativa sammanhang finns människor som är djupt engagerade i människorättsfrågor. I dag är det är viktigare än på länge att alla som står upp mot nazism och rasism visar sin styrka, enighet och beslutsamhet. Därför behövs manifestationer som visar vilken bred uppslutning frågorna faktiskt har i samhället.

Så när jag fick inbjudan att manifestera mot högerextremism gick jag nyfiket in på eventets Facebook-sida. Den första länk jag klickade på, om händelserna i Kärrtorp, gick till Motkraft. Redan där ryggade jag, eftersom detta är en sajt för den utomparlamentariska vänstern, exempelvis våldsbejakande Antifascistisk aktion, AFA. Att direkt hamna hos extremvänstern när man klurar på att manifestera mot extremhögern kändes inte okej. Jag tycker inte att de är sak samma. Men jag vänder mig mot alla utomparlamentariska, våldsanvändande ideologier.

Vilka som arrangerar manifestationen är lite oklart, några tycks vara syndikalister. Bland talarna finns vidare Jeanette Escanilla (V). Manifestationen kallas ett ”brett vänsterarrangemang”.

På Facebook-sidan skrev i tisdags en person, som kallar sig ”vänster”, att det var synd att den termen används för att potentiellt stänga ute liberaler. Han ansåg det vara oerhört viktigt att alla demokratiska krafter visar enad front mot fascismen. Han fick medhåll av mig och ytterligare en person, som tyckte att formuleringen onekligen sätter upp gränser kring vilka som känner sig välkomna. Det är uppenbart att en del människor tolkat det som att man måste vara ”vänster” för att komma med. En deltagare förtydligade då att ”alla utom nazister” är välkomna. Vi kom dock aldrig längre än så, […] förrän hela tråden plockades bort av sidans administratör. Man fick nämligen ”kommentera” eventet, inte ”diskutera” det.

Senare var även länken till Motkraft borta.

Israel Holmgren samarbetade med socialister som Ture Nerman i kampen mot nazism. Och jag skulle absolut kunna demonstrera tillsammans med såväl socialister som konservativa i samma syfte. Men en manifestation som inskränker sig till ett vänsterarrangemang och länkar till en extremvänstersajt kan inte locka mig som liberal.

Så tack. Men nej tack.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!