Boris Johnsons låtsaslek

EU har gett upp om Storbritannien.

8 september 2019 00:05

Boris Johnson kan skrika ”fegis” till Jeremy Corbyn hur många gånger han vill. Labourledaren kommer ändå inte att låta premiärministern få igenom sitt nyval före sista oktober. För oppositionens del gäller det först att avblåsa faran för en hård brexit 31 oktober innan han kan möta väljarna.

I morgon måndag ska allting ske. När detta skrivs har Johnson ännu inte skickat lagförslaget om en framflyttad brexit till drottningen. Sedan ska också överhuset godkänna förslaget och slutligen parlamentet igen. Sedan kan frågan om nyval möjligen behandlas. Till saken hör att parlamentet ”tar ledigt” i fem veckor från och med tisdag, på begäran av premiärministern.

Ingen vet om Boris Johnson verkligen sitter i fällan eller om han har ytterligare ett äss i rockärmen. Sedan han tillträdde i somras har han slirat på det mesta som har med avtalet och EU att göra, utom på en sak: Storbritannien ska ut ur EU 31 oktober, till vilket pris som helst. Och om han till exempel ignorerar de folkvalda och struntar i att be Donald Tusk om tre månaders respit, då kan priset bli högt. Britterna saknar visserligen en konstitution, men traditionen med Magna Charta och världens äldsta parlament väger tungt.

Medan Boris Johnson låtsas att han fortfarande kan få till ett nytt utträdesavtal, senast vid EU:s toppmöte 17-18 oktober, har motparten i Bryssel sedan länge gett upp. Några seriösa förhandlingar pågår inte över huvud taget. ”Det börjar mest se ut som strunta i allt”, säger en EU-källa till AFP om britternas attityd.

Men inte heller ”strunta i allt” är längre ett alternativ. En ny folkomröstning om brexit, exempelvis, skulle inte ha några självklara alternativ. Den som leder Storbritannien i november ska försöka hitta en bakdörr som inte finns. Kanske är denne någon Boris Johnson, av den konservativa pressen utnämnd som den sämsta premiärministern sedan Theresa May. Humorn är snart det enda som är intakt på de brittiska öarna.

8/9 2019

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Rudström