Coronaviruset har lagt sin hand över världsekonomin. Börser faller, centralbanker och politiker är beredda att agera. Åtgärderna mot smittan fungerar hittills väl i Sverige. Av de 60 fall som konstaterats har samtliga utom ett koppling till Iran eller norra Italien, de allra flesta så här i sportlovstider till vistelser i de italienska alperna. Det första svenska fallet var en inresande från Wuhan i Kina, virusets ursprungsstad.
I första hand riktas nu uppmärksamheten mot att isolera de hårdast drabbade områdena i Kina, Sydkorea, Italien och Iran. I andra hand måste eventuella nya smittområden motverkas. Försiktighetsåtgärder är nödvändiga men de får konsekvenser för ekonomin. Om det tar lång tid innan smittan är under kontroll kommer företagen och jobben att drabbas svårt över hela världen.
En normal vecka på ett teknikföretag i Uppsala kommer det in komponenter från många olika länder. En produktionsstörning i Kina får snabbt konsekvenser för hela verksamheten. På bara lite längre sikt påverkar också alla de enskilda beslut som fattas på företaget, att man tar det säkra före det osäkra. ”Det går inte ett möte utan att frågan om viruset kommer upp", säger Tomas Stavbom, regionchef på Uppsala handelskammare, till SR P4 Uppland (4/3).
Vissa företag tar inte längre emot externa besökare. Resor till mässor, dotter- eller systerföretag ställs in. Det syns förstås inte direkt i orderböckerna, men efter bara några månader kommer det att märkas hur mycket utbyte med andra, nytt syre och nya idéer, faktiskt betyder för en verksamhet.
Det går att småle åt Vattenfalls påbud om att anställda inte längre ska ta varandra i hand (UNT 4/3), utan ”vinka till varandra”. Men företaget har rätt i att fjärrvärmen i Uppsalas hushåll är samhällsviktig. Det är också alla de små initiativen, att ta bort alla onödiga kontakter, som gör att en pandemi kan bekämpas och så småningom besegras.
När coronaepidemin väl är över kommer den att ha gett värdefulla erfarenheter. Dessa kan användas när en verkligt farlig pandemi med hög dödlighet kommer, vilket det gör förr eller senare. En lärdom är också att samarbete är nödvändigt, att ingen kan hantera vare sig smittor, klimatet eller ekonomin i stort på egen hand. Eller hur, Donald Trump och brexitörer?
”Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får utökade myndighetsuppdrag för att begränsa spridningen”, meddelade regeringen på torsdagen. Det är bra, men det räcker inte. Alla måste ta sitt ansvar. Och vinka glatt till sin fjärrvärmereparatör om hen skulle åka förbi.