Vinnande strategi från givna förlorare?

Ingenting tycks bita på Donald Trumps anhängare.

New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani och advokaten Sidney Powell orkestrerar Trumps vägra förlora-kampanj.

New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani och advokaten Sidney Powell orkestrerar Trumps vägra förlora-kampanj.

Foto: Jacquelyn Martin

Ledare2020-11-20 15:54
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Och så var det klart även i Georgia. Joe Biden vann efter omräkningen av rösterna, även om marginalen till Donald Trump blev något tusental röster mindre. Därmed finns ett slutresultat från det amerikanska presidentvalet, med 306 elektorer för Biden mot 232 för Trump. En mycket klar seger för utmanaren, vars legitimitet stärks ytterligare av att han fått sammanlagt sex miljoner fler röster än den sittande presidenten, nästan 80 miljoner mot 74 miljoner.

Men valet är inte avgjort. Redan när alla såg varthän det lutade stod det klart att valet skulle vinnas eller förloras i rättssalen. Och Trumpkampanjens advokater har bokstavligen överöst de jämnaste delstaterna med sina stämningar. Och redan fått nobben av alla, utom i något enstaka fall. Domarna har konstaterat att den klagande parten, Trump, inte presenterat några bevis för att det förekommit oriktigheter, medvetet fusk eller att vallagarna inte följts. Stämningarna har inte ens tagits upp till prövning. Trump förlorade först i valet, och sedan i rätten. Men valet är ändå inte avgjort.

De senaste dagarna har det framkommit, via anonyma kommentarer från Trumplägret, att syftet aldrig varit att rättsligt försöka vända på valresultatet. Syftet har i stället varit att skapa osäkerhet om valproduceduren och att få delstatsparlament att underkänna resultatet, att utse andra elektorer än de som valresultatet stipulerar. Republikanerna har nämligen majoritet i flera av parlamenten i delstater med jämna valresultat. Till exempel i Michigan, där två ledande republikaner på fredagen åkte till Vita huset för överläggningar. 

Att Biden i valet fick 150 000 fler röster i Michigan spelar kanske till slut ingen roll?

Denna bredsida mot demokratin, och vägran att erkänna valresultatet, fick Joe Biden att kalla Trump ”en av de mest oansvariga presidenterna någonsin”. Många håller med, men långt ifrån alla. Trumps förtroendesiffror, andelen som tycker han gör ett bra jobb, har legat konstant kring 40 procent. Enligt Morning Consult, som frågar 30 000 slumpvis utvalda amerikaner, gillade 42 procent vad de såg strax före valet. Nu gör 41 procent det. Och därmed också många republikanska politiker.

Tankarna går till Trumps uttalande 2016, att han ”skulle kunna gå ut på 5th Avenue och skjuta någon” utan att det påverkade hans popularitet. Det finns en koppling till dagens situation i USA, med världens högsta dödstal i pandemin, en avgående president som inte bryr sig och en tillträdande president utan möjlighet att börja hjälpa till. Hur djupt kan man egentligen sjunka, undrar alla utom 40 procent av befolkningen.