Uppsalas häkte har en beläggning på 106 procent (SR 22/9) och under tisdagen gick Kriminalvården upp i stabsläge. Det finns helt enkelt inte plats att husera alla häktade och intagna.
Ju fler intagna desto större är risken för hot och våld. Platsbristen är dessutom som störst i klass 1-fängelserna, där det sitter personer som dömts för organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism. Generaldirektör för Kriminalvården Martin Holmgren beskriver att det är extra svårt att upprätthålla säkerheten när det är svårare att separera våldsamma intagna i enskilda rum (DN debatt 21/9). Utöver den ökade risken för våld resulterar även överbeläggningen i att rehabiliteringen försvåras.
I slutet av 2019 satt närmare 5 000 personer på svenska anstalter och man bygger nu ut för fullt: 2 000 nya platser är planerade på tio års sikt. Men det kommer inte att räcka.
Längre häktestider och hårdare straff har bidragit till överbeläggningen. Men utvecklingen på de svenska fängelserna kan inte komma som en chock. Grövre brottslighet i kombination med hårdare straff tenderar att resultera i fler intagna. Det är sannolikt åtminstone det politikerna syftar till att åstadkomma med straffskärpningarna.
Tidigare har det talats om att hyra häktes- och fängelseplatser utomlands. Nyligen föreslog KD att biståndsbudgeten ska användas till att bygga fängelser utomlands. På svensk fängelser sitter nämligen drygt en tredjedel icke-svenska medborgare, enligt Kriminalvården.
“Det finns ingen anledning för Sverige att fylla våra fängelser med fångar som egentligen inte ens ska återrehabiliteras här” påpekade justitieminister Morgan Johansson (S) under 2018 (Aftonbladet 15/9). Nu ska Domstolsväsendet och Kriminalvården således snabbare hantera överföringen av intagna som inte är svenska medborgare (SVT 17/3). Detta berör ett hundratal EU-medborgare, från bland annat Rumänien, Litauen och Polen. Gott så.
Men att även dömda icke EU-medborgare överförs till sina hemländer är oerhört viktigt. Dessvärre är detta avhängigt den politiska viljan. Men nu när exempelvis Somalias premiärminister Mohamed Hussein Roble är svensk medborgare borde det inte vara omöjligt att överföra somaliska medborgare dömda för brott i Sverige, till sitt hemland.
När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten i tisdags påpekade hon att “föräldrar oroar sig för att barnen ska bli skjutna när de är ute och leker.” Men är regeringen seriös med att de vill mota den grova organiserade brottsligheten måste det finnas möjlighet att placera dömda svenska medborgare i svenska fängelser och dömda utländska medborgare i utländska fängelser.