Efter den japanska ockupationen under andra världskrigen hamnade Hong Kong under brittiskt styre. Sedan den första juli 1997 har ”Ett land – två system” gällt, ett avtal som var ämnat att garantera Hong Kongs autonomi. Mänskliga rättigheter och yttrandefrihet för Hong Kong borna riskerar att bli ett minne blott, efter Kina och det styrande partiet CCP:s urvattnande av avtalet. På grund av detta började Hongkongbor demonstrera 2019.
De Hongkongbor som vågar demonstrera mot Kinas klåfingrighet möts av tårgas. De häktas på svårtydda grunder, de har en tendens att ”försvinna” i rättssystemet och fängslas efter vad som bara kan beskrivas som skenrättegångar. Vad sänder det för budskap till de demonstranter som riskerar liv och hälsa för sin frihets skull, om en demokrati som Sverige tyst tittar på utan att ingripa?
Att tyst titta på hade varit illa nog, men Sverige spelar en värre roll än så. Flera svenska kommuner har idag så kallade ”vänavtal” med kinesiska motsvarigheter. Statliga kinesiska företag tar sig in på den svenska marknaden. Appen TikTok har tusentals nedladdningar i Sverige, och är en av den unga generationens mest använda plattformar. Den ägs av ett kinesiskt företag, och en andel av alla stora företag ägs i sin tur av den kinesiska staten som gång på gång visat sig vara beredda att nyttja sociala medier för att tysta oppositionens röster. Även om Hong Kong ligger på andra sidan jorden är demonstranternas kamp kännbar även här. Värnandet av demokratiska rättigheter har inga landsgränser.
I onsdags häktades Lam Man-chung, tidigare chefredaktör för den - numera nedlagda och förbjudna – regimkritiska tidningen Apple Daily. Den kinesisk-svenska bokförläggare och författaren Giu Minhai har suttit fängslad i Kina sedan 2015. Vi vet alltså redan hur Kina väljer att behandla de som låter regimkritiska tankar gå till tryck, och vi vet att vår tysta diplomati inte har fungerat.
Sverige behöver välja sida i vår tids revolution. Hur vi väljer att förhålla oss till regimer som är ett uppenbart hot mot mänskliga rättigheter speglar våra egna värderingar. Väljer vi att vända bort blicken från en frihetskamp och knyta vänskapsband till regimer som offrar mänskliga rättigheter för makten kommer vi att få sona för det i historieböckerna. Om Sverige står för de värderingar som skrivits i våra grundlagar finns det bara ett svar; Hongkongs sak är vår.