Lärarfacket larmade inför skolstarten (UNT 17/8) och Uppsalaprofessorn Björn Olsen larmade häromdagen (TV 4 23/8), om risken för smittspridning i grundskolorna. Om ytterligare någon eller några veckor vet man hur trängseln kring skåpen, längs korridorerna och i klassrummen har påverkat smittotalen i landet, och hur detta i sin tur har påverkat sjukvården.
Stridsfrågan är om 12-15-åringar ska vaccineras mot covid-19 eller inte. Folkhälsomyndigheten (FHM) anser att Sverige ska avvakta med de yngre åldersgrupperna. Smittspridningen har ökat kraftigt den senaste månaden, men från låga nivåer. Den kommer att fortsätta öka, enligt myndigheten. Hur mycket beror på deltavariantens smittsamhet, på hur restriktionerna efterlevs men framför på hur hög vaccinationstäckningen blir.
Ingen panik, alltså. Inget tal om nya restriktioner, trots skolan och alla tendenser till mindre försiktighet i utelivet. Den kylighet med vilken FHM betraktar den ökande smittan ska ses mot bakgrund den exceptionella viljan att vaccinera sig i Sverige. Det känns tryggt för riskgrupperna. Ännu tryggare känns det efter uppgifterna från Israel, där smittspridningen ökat i sommar men snabbt vänt nedåt igen sedan en tredje dos vaccin började delas ut för tre veckor sedan (SVT 24/8).
Föreställningen om att världen skulle vaccineras mot covid-19 har kommit på skam under året, och det beror inte främst på bristande vaccintillgång. I USA har vaccinationstäckningen stannat av vid 50-procentsstrecket. De mellersta och södra delarna av landet, där en stor andel är ovaccinerade, upplever en ny våg av svåra covidfall. Inom Europa finns också vita fläckar och i stora delar av Afrika har fortfarande bara någon enstaka procent fått vaccin.
Delta är sannolikt vare sig den sista eller den mest smittsamma varianten av covid-19. Utvecklingen under 2021 visar risken för större utbrott på platser dit vaccinationerna inte nått fram. Sådana vita fläckar finns också i Sverige, med stora skillnader både mellan och inom kommuner. Vissa stadsdelar i Uppsala kommun har en vaccinationstäckning på cirka 60 procent för 30-49-åringar (som fått boka tid själva). I villaförorterna når samma grupp upp till 90 procents täckning (UNT 24/8).
Det är rätt att avvakta med fler pandemiåtgärder. Undervisning på plats är ytterst värdefull för både yngre och äldre elever. Men beredskapen måste vara fortsatt hög, liksom uppfinningsrikedomen när det gäller att få fler att ta vaccin. Region Uppsalas metod, att skicka brev med bokade vaccintider, borde exempelvis genast spridas vidare över landet och ut i världen.