Viktiga reformer skyms av elpriskarusellen

Regeringen får svårt att hitta vägen ut ur elprishärvan.

Ulf Kristersson (M) och Romina Pourmokhtari (L) går på offensiven om kärnkraften.

Ulf Kristersson (M) och Romina Pourmokhtari (L) går på offensiven om kärnkraften.

Foto: Marko Säävälä

Ledare2023-01-11 15:57
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Att det kärvar för en ny regering är ingenting ovanligt. Men till skillnad från efter de tre föregående valen har Ulf Kristersson (M) en majoritet av riksdagen bakom sig. Samarbetet mellan de tre regeringspartierna och stödpartiet SD är reglerat genom Tidöavtalet och det är bara att börja jobba. Men det kärvar alltså ändå, vilket syns tydligt i opinionsmätningarna.

Nåväl. Nytt år och uppkavlade ärmar och utspelen har stått som spön i backen de senaste dagarna. Energi- och näringsministern Ebba Busch (KD) inledde veckan med att presentera ett utvidgat elprisstöd till hela landet, alltså även i Norrland. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tog vid med att utlova en nationell strategi mot gängbrottsligheten och på onsdagen presenterade statsministern själv, tillsammans med klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L), planerna för att bygga ny kärnkraft. Frågan är bara om väljarna blev så mycket nöjdare.

Elprisstödet lät som en valvinnande formel, att kapa de extrema topparna för hushållen längst i söder. Men stödet har förvandlats till en hydra i regeringskansliet. När prisökningarna spred sig norrut gick det inte att hålla emot. Vad som varit en återbäring av avgifter har därmed också blivit en subvention av elpriset, vilket får konsekvenser för kommande budgetar om prisnivåerna fortsätter att ligga högt.

För en regering är en karusell som den om elstödet bland det värsta tänkbara. Det är en reform som kan bli oändlig dyr, samtidigt som i stort sett ingen kommer att känna det minsta tacksamhet. Alla kommer att tycka att de får för lite och för sent, utom de med stora villor och uppvärmda pooler som i alla fall hade haft råd att betala.

Gängbrottsligheten och kärnkraften är lättare att hantera, på så vis att det är två tåg som måste rullas i gång för att kunna ge utdelning på lång sikt. Lagar och regler kring kärnkraften är en sådan åtgård. Detsamma kan sägas om den nationella strategin mot gängen, att samla alla myndigheter och rättsväsendet för att jobba mot samma mål.

Men Gunnar Strömmer skulle behöva en ny lokförare. Kaoset inom Polisen före jul har förstärkts av oegentligheterna som avslöjats kring NFC, Nationellt forensiskt centrum. Den högsta operativa polisledningen är uppenbart dysfunktionell samtidigt som rikspolischefen Anders Thornberg fortsätter att ducka. ”Jag har begränsat tålamod”, sade justitieministern häromdagen angående de rekordmånga dödsskjutningarna 2022. Men det verkar faktiskt inte så, trots att hans departement inte har att hantera elstödet.