Nyligen meddelade S att de vill lägga ner Arbetsförmedlingen. Det är helt rätt. Anledningen är att de tycker att privatiseringen av myndigheten är ett problem och att det behövs en mer statlig arbetsmarknadspolitik. Det är helt fel. Regeringen borde dock inse att myndigheten är vanskött och inte lyckas med sitt uppdrag. Den borde läggas ner.
Arbetsförmedlingen har varit kritiserat från flera håll. Riksrevisionen kritiserade myndigheten för att ha betalat ut nästan en miljard mer i lönebidrag än vad den var bemyndigad för. Samtidigt har myndigheten också visat på brister i kontroll av dessa bidrag. Lönestöd kunde alltså betalas ut från Arbetsförmedlingen trots att arbetsgivaren samtidigt utreds för misstänkta felaktigheter.
Även tillsynsmyndigheten Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har anmärkt på myndigheten. Det menar att myndighetens kontrollarbete är för slappt när det kommer till vilka som är berättigad till A-kassa.
Och visst hade man kunnat lösa eventuella dysfunktionaliteter som dessa om det faktiskt var så att Arbetsförmedlingen skötte sitt huvudsakliga uppdrag – att förmedla arbeten. Men inte ens det verkar den kunna. En undersökning från SCB visar att elva procent av alla nyanställningar är via Arbetsförmedlingen. Men endast 1,5 procent fick anställning genom kontakt med myndighetspersonal. Undersökningen är några år gammal, men kan ändå ge en fingervisning av hur det ligger till.
De jobb som förmedlades via myndigheten var huvudsakligen genom deras platsbank. Det är ju något som det privata också kan göra, om inte ännu bättre. LinkedIn, Blocket jobb och Indeed för att nämna några exempel.
Det är synd att myndigheten fungerar så illa. Uppdraget den har är trots allt viktigt. Svenskt Näringsliv uppskattar att ungefär 1,3 miljoner människor inte är självförsörjande. Det är påfrestande för välfärden, tillväxten och samhället i stort.
Men lösningen på det är sänkt skatt på arbete, bidragstak och bättre villkor för företag. En ny eller annan myndighet skulle ha ett tydligt uppdrag att jobba med kontroll av bland annat A-kassa och lönebidrag. På en kommunal nivå skulle Uppsala också kunna tillämpa den så kallade Solnamodellen. Enligt den ser det kommunala arbetsmarknadskontoret över vad du vill jobba med och vad du har för erfarenhet, och matchar sedan detta med ett företag i kommunen. Modellen har varit effektiv för både näringsliv och den som vill få ett jobb.
Utanförskapet är för stort och arbetslösheten för hög. Det finns inte utrymme att lägga tid och resurser på en så dysfunktionell myndighet som Arbetsförmedlingen. Lyssna på S och lägg ner den!