”Vi här i Sverige och i Norden reagerar starkast, ja som om vi drabbats själva. Det är ju ett broderfolk som en av våldets och ofrihetens stormakter vill kuva.” Så löd en del av tidningens ledare, dagen efter Sovjetunionen invaderade Finland (UNT 1/12 1939). Under vinterkriget skickade Sverige 100 000-tals gevär och granater, luftvärnspjäser och flygplan. Vanliga svenskar skramlade för att skicka humanitära förnödenheter, och nästan 10 000 svenskar anmälde sig som frivilliga att strida. Finlands sak var vår. Kanske var det inte tillräckligt, men många visade att de inte kunde rulla tummarna medan omvärlden stod i brand.
I maj drog försvarsminister Peter Hultqvist (S) parallellen till Ukraina när han talade vid Svenska Finlandsfrivilligas minnesförenings jubileum (HBL 11/4). Redan i mars fanns det uppgifter om att nästan 700 svenskar anslutit till den ukrainska frivilligbrigaden. En av dem var uppsalabördige Edvard Selander som i förra veckan dödades i ukrainska regionen Donetsk. Det var hans starka moraliska kompass som fick honom att ansluta sig, berättade vännen Tobias Engqvist för SvD (23/7). Även om det vore oklokt att uppmana anställda inom Försvarsmakten att säga upp sig och resa till Ukraina borde det moraliska kallet hedras.
Den ryska ambassaden i Sverige lade i måndags ut en text på sin Facebook-sida där de hävdade att Selander var en ”legosoldat” som ”fick vad han förtjänade”. Texten innehöll även en varning om drakoniska straff för andra frivilligsoldater. Utöver det vedervärdiga och potentiellt folkrättsvidriga i att använda en enskild soldats öde i propagandasyfte ser det också ut att få motsatt effekt. Per Enerud, analytiker vid Myndigheten för psykologiskt försvar, säger till DN (27/7) att det kan skärpa mångas vilja att delta. Även bland familjerna till de 75 000 ryska soldater som stupat sedan invasionen beordrades är det svårt att se hur hånet mot en fallen officer skulle falla i god jord.
Från och med januari 2023 återuppväcks Kungliga Svärdsorden, en av de utmärkelser som legat vilande sedan 1975. Knutet till orden fanns ett antal medaljer som tilldelades svenska medborgare för tapperhet under krig. Frivilligsvenskarna i Ukraina vore lämpliga mottagare av något liknande. Som statsminister Magdalena Andersson (S) tidigare sagt ligger det i Sveriges intresse att Ukraina står pall mot det ryska angreppet. Mer än så ligger det i det fria Europas intresse att en av våldets och ofrihetens stormakter inte tillåts kuva sina grannar. Ukrainas sak är därför också vår.