Verklighetens handmaids behöver hjälp

Filippinska kvinnor i pastellfärgade arbetskläder flyr ur bostadshus och räddas av landsmän i bilar från ambassaden.

Foto: George Kraychyk

Ledare2018-04-23 12:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Om man precis har börjat följa serien "The handmaid's tale" i SVT kan man plötsligt få för sig att detta är en scen hämtad från sista avsnittet. Serien, efter roman av Margaret Atwood, är en dystopi om ett samhälle där en särskild klass av kvinnliga hembiträden arbetar som slavar – och surrogadmödrar – i en tid då de flesta kvinnor blivit infertila på grund av miljöföroreningar. Hembiträdena är ständigt övervakade av "ögon" och straffen för minsta avvikelse är stympning, deportering och död. Alla har likadana långa, bordeauxröda kappor och vita bahytter.

Dystopier säger alltid mycket om vår samtid, och det gäller även "The handmaid's tale". Den så kallade hembiträdeskonflikten, som lett till en diplomatisk kris mellan Filippinerna och Kuwait, handlar om hur filippinskor tvingas arbeta under slavlika förhållanden åt rika kuwaitier. De bär alla liknande uniformer och låses in i sina bostäder. Våldtäkter och misshandel är vanligt och lönerna brukar utebli. Konfliktens startade när en ung filippinska i februari hittades i en frysbox, där hon förvarats i ett år. Atwoodskt så det förslår.

Att ett lands ambassad tvingas frita egna medborgare i främmande land på grund av att de används som husslavar är minst sagt anmärkningsvärt. Att Filippinerna ingriper är förstås bra, men att de ens behöver ta till dessa metoder är bisarrt. Kuwaits ledning har uppenbarligen ingen som helst förståelse för synpunkterna på behandlingen av de utländska hembiträdena, och talar om fritagningarna som ett hot mot landets medborgare och suveränitet.

De rekryteringsfirmor som i princip säljer bestämmanderätten över hembiträdena till arbetsgivarna sysslar i princip med sådant som brukar kallas trafficking. Kvinnorna fråntas sina pass och de får inte röra sig fritt i samhället.

Nu finns en risk att Kuwait utvisar Filippinernas ambassadör Renato Villa. Det är ingen bra nyhet för de filippinska hembiträdena. Samtidigt finns så många fler slavarbetare av olika nationaliteter; utlänningarna är tre gånger så många som Kuwaits befolkning.

Lika illa är det i Dubai. FN-organet ILO och Human Rights Watch mer flera har i otaliga rapporter larmat om anställda som hålls instängda och inte får betalt, arbetare vars pass tas i beslag och svältlöner för omänskliga arbetsprestationer. Det som nu är bra med "hembiträdeskonflikten" är att frågan blir konkret och brännande. Risken är dock att verklighetens "handmaids" snart glöms igen. Och turisterna fortsätter att strömma till Dubai.

Läs mer om