Vem vågar prata om gröna paket efter detta?

Reaktionerna på Greta Thunbergs sommarprat visar att hennes betydelse bara ökar.

Greta Thunberg spelar in sitt sommarprat i Sveriges Radio.

Greta Thunberg spelar in sitt sommarprat i Sveriges Radio.

Foto: Mattias Osterlund

Ledare2020-06-22 16:24
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det räcker med att slå på valfri nyhetskanal och det dröjer inte länge innan ordet ”grön” dyker upp i någon form. ”Det är inte samma samhälle vi ska återuppbygga”, sade EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) i en debatt med Tomas Tobé (M) på måndagen, om EU:s kommande stödpaket. Hon är inte ensam då det fullkomligt regnar förslag om grön återhämtning och ”green deals” över hela världen.

En som inte är imponerad över dessa löften är klimataktivisten Greta Thunberg. I sitt sommarprogram i lördags (sverigesradio.se) påpekar hon det självklara i att ett land (Sverige) vars förbrukning motsvarar 4,2 jordklot inte kan bli koldioxidneutralt med hjälp av sänkta arbetsgivaravgifter eller andra åtgärder för att få folk i arbete. Till skillnad från Fritzon ser hon samma gamla samhälle komma tillbaka, med lite grönt pynt på toppen.

Hon är trött på ”kreativ bokföring” som får det att se ut som om utsläppen minskar kraftigt. Hon är trött på politiker som pratar och pratar och tar en selfie med henne själv. Det är ord och inga visor, forskningsresultat i stället för tyckande. Greta Thunberg är ilsken och kompromisslös, men hon ser också en stor möjlighet med den pågående coronapandemin.

När Time Magazine Person of the Year 2019 sommarpratar i svensk radio rapporterar BBC och CNN om innehållet. Och rubriken från lördagens program var given: ”Enligt Greta Thunberg visar responsen på covid-19 att världen kan agera snabbt och kraftfullt vid en kris”. Och ”Greta Thunberg: Klimatförändringen lika akut som coronaviruset”.

När en pandemi slår till behöver alltså 200 stater några veckor för att stifta nya lagar, skapa krisorganisationer eller dubblera sjukvårdskapaciteten för att möta utmaningen. Näringslivet ställer om sitt sätt att arbeta på några dagar och medborgarna kan på en sekund radikalt förändra hela sin livsföring, resvanor, matvanor, socialt umgänge med mera, sådant som annars brukar ta en generation att förändra. Men är det kris så är det.

Nästa gång Angela Merkel ber om en selfie (hon fick närmast ställa sig i kö i FN-skrapan i höstas) kommer Greta Thunberg att be henne stänga ett par kolkraftverk och be sina väljare att spara in motsvarande mängd el. När Merkel börjar prata om grön omställning avbryts hon kanske med att ”det gick alldeles utmärkt att begränsa folksamlingar till två personer”.

Att en 17-åring kan vara mer genomtänkt än spindoctors och tankesmedjor i tusenden är fascinerande. Ännu bättre är ändå tendensen att fascinationen börjat avklinga medan allt fler börjat lyssna på vad Greta Thunberg faktiskt säger.