Varning för järnaxeln

När socialdemokrater och moderater drar åt samma håll i flyktingpolitiken brukar liberala principer leva farligt.

Drar åt samma håll. Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en partiledardebatt i riksdagen.

Drar åt samma håll. Stefan Löfven och Ulf Kristersson i en partiledardebatt i riksdagen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2018-02-07 18:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Hårda tag-valrörelsen har dragit igång. Socialdemokraterna och Moderaterna tävlar om att vara tuffast, strängast och hårdast, inte minst i migrationspolitiken. Borta är talet om öppna hjärtan och att Europa inte ska bygga murar.

Stefan Löfven och Socialdemokraterna stoltserar med att ha stramat upp alliansregeringens ”ohållbara” flyktingpolitik och lanserade i en famös reklamkampanj i höstas gränskontroller som en del av den svenska modellen. Ulf Kristerssons moderater går till val på ytterligare skärpningar av migrationspolitiken och vill begränsa papperslösas rättigheter.

I en debattartikel i DN (6/2) skriver Ulf Kristersson och partisekreteraren Gunnar Strömmer att ”decennier av misslyckad invandrings- och integrationspolitik” måste rättas till. Kristersson och Strömmer föreslår ett antal åtgärder för att ”radikalt öka antalet återvändare” bland dem som fått avslag på sin asylansökan.

Bland annat vill de ge Polisen i uppdrag att öka antalet inre utlänningskontroller. Myndigheterna bör få ett ”helhjärtat stöd” från politiskt håll när det gäller att verkställa utvisningsbeslut – enligt Kristersson och Strömmer var det politiska stödet inte starkt nog i samband med den så kallade Reva-debatten 2012-2013. Det ska också bli svårare för papperslösa att vistas i landet om Moderaterna får bestämma. Partiet vill förlänga preskriptionstiden för asylärenden från fyra till tio år och begränsa rätten till välfärdsförmåner som sjukvård och skola.

Rättigheterna för papperslösa utvidgades som en följd av en överenskommelse mellan alliansregeringen och Miljöpartiet 2011. Regeringen och MP enades om att ge papperslösa rätt till sjukvård och deras barn möjlighet att gå i skolan. Nu tar alltså Moderaterna avstånd från huvuddragen i denna överenskommelse. Vändningen är inte oväntad. Ulf Kristersson har tidigare kallat MP-överenskommelsen för ett misstag och sagt att alliansen borde ha gjort upp med S i stället.

Hur reagerar då de andra partierna på M-utspelet om papperslösa? Medan övriga allianspartier är kritiska låter det annorlunda från socialdemokratiskt håll. Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen, sade på tisdagen att många av de moderata förslagen redan är på väg att genomföras.

Att moderater och socialdemokrater drar åt samma håll i flyktingpolitiken är inte en ny företeelse. Under 90-talet och tidiga 00-talet utgjorde S och M den så kallade ”järnaxeln” i svensk migrationspolitik och blockerade exempelvis flera försök att få igenom amnesti för olika flyktinggrupper. Det var ingen storhetstid för humanism och liberala principer.

Nu är järnaxeln återaktiverad. Orkar de andra partierna hålla emot?

8/2 2018