Varken bara rÀtt eller bara fel att stÀnga

Sverige tycks fÄ rÀtt med sin coronastrategi, men kan knappast rÀknas som ett föredöme.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen redogör för nÀsta fas i öppnandet.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen redogör för nÀsta fas i öppnandet.

Foto: Philip Davali

Ledare2020-05-12 17:37
Detta Àr en ledare. UNT:s ledarsida Àr liberal.

Europa öppnar sĂ„ smĂ„tt trots att coronakrisen lĂ„ngt ifrĂ„n Ă€r över. FransmĂ€n och spanjorer har fĂ„tt bryta Ă„tta veckors isolering och kommande mĂ„ndag Ă€r det Italiens tur, med öppna barer och restauranger. Danmark gĂ„r in i fas 2 av öppningen och fruktar en ökad smittspridning. ”Det gör nog inte sĂ„ mycket, sĂ„ lĂ€nge sjukvĂ„rdssystemet kan följa med”, sĂ€ger SĂžren Riis Paludan, virusforskare och professor vid Århus universitet.

Resonemanget kĂ€nns igen frĂ„n Sverige under vĂ„ren, med restriktioner som gör att antalet som krĂ€ver intensivvĂ„rd för covid-19 hĂ„lls under taket för vĂ„rdens kapacitet. Den ”tillplattade kurvan” som visats gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng av FolkhĂ€lsomyndigheten. NĂ€r hela vĂ€rlden nu förvandlas till Sverige, och nĂ€r nya smittfall konstateras i de mest tillslutna lĂ€nderna, som Kina, Sydkorea och Tyskland, kan det verka som om Sverige haft rĂ€tt hela tiden. Riktigt sĂ„ enkelt Ă€r det dock inte.

Medierapporteringen om det nya viruset lider av svĂ„r slagsida. Svart eller vitt, nĂ„got mellanting existerar knappt. Statsepidemiologen Anders Tegnell och hans företrĂ€dare Johan Giesecke har blivit globala kĂ€ndisar. I Vetenskapens vĂ€rlds special VĂ€gen ur corona (SVT Play) konstaterar de bĂ„da att Sverige pĂ„ nĂ„gon vecka gĂ„tt frĂ„n ett globalt skrĂ€ckexempel till ett föredöme. 

Precis som Tegnell, Giesecke med flera sagt en tid Ă€r det inte hĂ„llbart i lĂ€ngden att stĂ€nga ned ett samhĂ€lle helt. De svenska experterna har ocksĂ„ förutspĂ„tt att de olika lĂ€nderna ”om nĂ„got Ă„r” nĂ„tt samma smittspridning. Det Ă€r mycket möjligt att de fĂ„r rĂ€tt, men det betyder inte att den svenska coronastrategin varit rĂ€tt hela vĂ€gen.

Det som Ă€r rĂ€tt i teorin kan bli fel i praktiken om man inte förmĂ„r skydda riskgrupperna. Regeringen beslutade 30 mars om besöksförbud pĂ„ Ă€ldreboenden och i gĂ„r presenterades ett â€Ă€ldreomsorgslyft”, pengar till kompetensutveckling för personalen. Varför gjordes ingenting tidigare, Ă€r frĂ„gan som kommer att leva kvar nĂ€r epidemin Ă€r över.

De lÀnder som nu öppnar gradvis gör det i förvissning om att det finns tillrÀckligt med skyddsutrustning om smittspridningen skulle ta fart. Och att testerna för covid-19 har utökats, sÄ att de mÄnga nya kontakterna kan ske pÄ ett tryggare sÀtt. I Sverige fanns inget av detta pÄ plats nÀr den mer öppna strategin inleddes.

SÄvÀl Anders Tegnell som Stefan Löfven hade sÀkert ett antal sömnlösa nÀtter innan man visste om strategin fungerade. Men nu Àr varken tiden för att andas ut eller slicka i sig beröm. Sveriges coronastrategi mÄ ha varit i princip riktig, men nÄgot föredöme Àr man knappast.