Var är Demiroks "tydliga" ideologiska kompass?

Det finns fler frågor, utöver de gamla misshandelsdomarna, den blivande C-ledaren borde få.

Ledare 17 januari 2023 13:52
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Muharrem Demirok blir av allt att tyda snart C-ledare. Trots två domar om att ha skallat personer som ung, och trots att han först inte var öppen med domarna, är stödet starkt. Det är vidare i sin ordning att Demirok eventuellt kommer dämpa partiets "marknadsfundamentalism" i skolpolitiken, och att han delar Annie Lööfs kritiska hållning till Sverigedemokraterna.

Men det finns fler frågor, utöver de gamla misshandelsdomarna, som Demirok borde få.

 

Demirok har genom åren kommenterat turkisk politik i svenska medier, vilket i sig inte är konstigt då han har rötter i Turkiet. Men hösten 2013 twittrade Demirok att "Även om många av oss hade sett att vissa saker skett genom ändringar i konstitutionen så löser #erdogan nu faktiska problem ändå". I en annan tweet skrev han "Idag presenterade #erdogan det demokratiseringspaket som varit så oerhört omtalat. #turkiet är verkligen på rätt väg."

2013 kan låta som länge sedan, men i början av 2013 uppmärksammades Turkiet för att vara det land som höll flest journalister i fängelse, landet hade gått om Kina. Världens största fängelse för journalister, hade Reportrar utan gränser påpekat. Vad fick Demirok – som uppenbarligen följde den politiska utvecklingen – att hävda att Turkiet då var "på rätt väg"? 

 

Inför valet 2018 ställde journalisten Kurdo Baksi befogade frågor (Expressen, 19/8 2018) om Centerpartiets dåvarande riksdagskandidat Mikail Yüksel, som likt Demirok hade bedrivit valkampanj i Turkiet. Var Yüksel en Erdogan-megafon? Baksi hade själv hört Yüksel i ett tal förneka folkmordet på kristna. Demirok valde i det skedet att i en replik angripa – Baksi (!).

Centerpartiet hann i sista stund plocka bort Yüksel som kandidat, samme Yüksel som sedan startade partiet Nyans som bland annat har deltagit i drevet mot svensk socialtjänst. 

 

Demirok twittrade häromåret även att han var "riktigt j.vla trött" på "äldre, privilegierade och, I dare say it, vita män". Samma identitetspolitiska tankegods har bidragit till magplask som när Centerpartiet lät Ebtisam Aldebe, som hade varit öppen med att hon förespråkar särlagstiftning, vara nämndeman i Solna tingsrätt. På halsen fick partiet den så kallade skandaldomen. Det blir nämligen lätt så när man endast ser ytligheter som etnicitet. Av samma skäl var det snubblande nära att Yüksel blev partiets riksdagsledamot.

Centerpartiets valberedning berömmer Demirok för att ha "en tydlig ideologisk kompass". Särskilt liberal ser den inte alltid ut att ha varit.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa