Det värsta med vårdkrisen på Akademiska sjukhuset är att ingen är riktigt klar över vare sig orsakerna eller hur man ska komma till rätta med problemen. Om ”ungefär ett år” ska man ha ”kommit en bit på väg med en större översyn av sjukhusets grunduppdrag”, heter det i en intervju med sjukhusdirektören Erik Wahlberg (UNT 17/11).
Alla vet förstås vad grunduppdraget är för ett sjukhus - att ta emot och behandla patienter. Och att det krävs utrustning, läkare, sjuksköterskor och undersköterskor för att kunna genomföra detta. De senaste tre-fyra åren har det dessutom stått klart att bristen på sjuksköterskor har utgjort ”hacket” i vårdkedjan, som i sin tur lett till färre vårdplatser och en överfull akutmottagning. Men varför finns det inga sjuksköterskor?
Sjuksköterskebrist kan man läsa om i UNT:s arkiv sedan mitten av 1990-talet, alltid i samband med sommarsemester men även andra tider på året. ”Stress” och ”underbetalt” är ord som förekommer regelbundet i rapporteringen. Socialstyrelsen rapporterade 2009 att mer än var fjärde sjuksköterska inte jobbade inom hälso- och sjukvården.
Löneläget har förbättrats under 2010-talet, genom kampanjer för högre ingångslön och så småningom också genom politiska beslut att satsa på specialistsjuksköterskor. Men stressen verkar bestå. Huvudmisstänkt stressframkallare för sjuksköterskor på Akademiska är den mycket omtalade arbetstidsmodell som infördes för tre år sedan, som innebar fler pass och mindre vila för dem som jobbar skift.
Trots många påståenden om ”massuppsägningar” verkar inte det vara ett stort problem i Uppsala. Att sjuksköterskor också jobbar med annat än vård är helt naturligt och även bra. Däremot är det svårt med nyrekryteringen. När sjukhuset i fjol satte stopp för hyrpersonal har läget snabbt blivit akut. Situationen för vårdplatserna har i princip varit på ”rött läge” under hela 2019 – vårdkrisen på Akademiska har blivit rutin.
Det skulle bli dyrt att återinföra mer humana scheman för sjuksköterskorna. Frågan är dock om det inte är ännu dyrare att låta bli. Långtidssjukskrivningar och ständig upplärning av vikarier kostar, liksom tomma vårdplatser. Att tillfälligt häva stoppet för hyrpersonal låter också som en rimlig åtgärd. Långsiktigt går det inte att fylla luckorna med stafettläkare och -sjuksköterskor, men just nu finns det inget alternativ.
Översynen får läggas åt sidan. Akademiska sjukhuset måste tillbaka till grunduppdraget, patienterna, och då räcker det inte med fina vårdavdelningar, läkare och undersköterskor.