Valens svanesång

Medan människan värmer upp atmosfären med fler flygplan sjunger valarna sin svanesång.

Svalbard

Svalbard

Foto: Junge, Heiko

Ledare2018-04-05 10:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Två nyheter som följde direkt på varandra i morgonens Ekosändning stämde till eftertanke. Nämligen den ökande trängseln i luften – och den allt glesare under vattenytan.

Först fick vi veta att, samtidigt som Sverige infört flygskatt för att bromsa flygandet, har Boeing just levererat 75 nya plan till Indien. Vilket ändå är blygsamt jämfört med den indiska order på 430 plan som Airbus i höstas tog hem. Indier och kineser flyger som aldrig förr. Och de är ju rätt många. Utvecklingen kan exemplifieras med att varannan jordinvånare, i genomsnitt, gör en flygtur i år. Numerärt väntas antalet flygresenärer i år bli 4,3 miljarder, en ökning på sex procent sedan 2017.

Samtidigt pågår en ohörbar konsert under havsytan norr om Svalbard. Grönlandsvalen, den "största av sångare" bland valar, visar sig positivt nog bestå av betydligt fler individer än vad forskarna trott. Uppfattningen har varit att bara ett tiotal fanns kvar, men genom ljudinspelnin under vattnet har man nu räknat till 350. Vilket i och för sig ändå är lite jämfört med de 25 000 som simmade omkring före människans massjakt på valar.

Men det finns smolk i bägaren. Forskarna har upptäckt att valarna dväljs på denna plats för att de genom särskilda sprickor i isen kan andas just här. Men isen är, som vi vet, på stark tillbakagång. Grönlandsvalen är alltså en av de många arter på jorden som hotas av utrotning på grund av klimatförändringarna.

Människan värmer upp luften. Och valarna sjunger sin svanesång. De har, till skillnad från oss, inget val.

Läs mer om