Vakna, nu hotas Sverige faktiskt av krig!

Den mentala beredskapen för en invasion är usel bland svenskarna.

I södra och östra Sverige går militärövningen Aurora 23 in i sitt intensiva slutskede.

I södra och östra Sverige går militärövningen Aurora 23 in i sitt intensiva slutskede.

Foto: Victor Bomgren

Ledare2023-05-02 15:10
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Jasplanen mullrar ovanför Uppsala. Under den första majveckan kommer även trupprörelser på marken att bli synliga i länet, när den stora militärövningen Aurora 23 går in i sitt intensiva slutskede. Övningen är en realistisk version av ett krig på svenskt territorium, samtidigt en viktig förberedelse av Sveriges medlemskap i Nato. Men hur beredda på krig är egentligen svenskarna?

Ganska beredda, formellt sett. Stormen Gudrun, skogsbränderna 2018 och slutligen pandemin innebar att MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tog ett kliv fram ur anonymiteten. Länsstyrelserna har ansvaret för att ta fram planer i händelse av översvämningar, elavbrott eller annan yttre påverkan. Lager av mat, medicin och annan utrustning har fyllts på och beredskapen är betydligt bättre än för något decennium sedan.

Men krig är något helt annat. Det handlar inte om oförutsedda virus eller naturkatastrofer utan om en fiende som faktiskt vill att vi ska vara utan el, vatten och mat, i syfte att bryta ned försvarsviljan. Det har som bekant inte hänt på över 200 år och därför kan den mentala beredskapen inte vara annat än usel. Aurorasoldaterna leker krig, på samma sätt som farfar i sina skrönor om värnplikten. Men krig? Varför skulle någon vilja…

Denna någon opererar redan i närområdet. Cyberhotet från öst har varit starkt och permanent under ett antal år. Efter invasionen av Ukraina i fjol har de ryska hotet blivit betydligt mer konkret. Det senaste exemplet är den pågående ryska kartläggningen av all elinfrastruktur i Östersjön, som avslöjades av SVT:s Uppdrag Granskning i samarbetet med sina nordiska public service-kolleger.

Det saknas fortfarande en bit till ”god beredskap” för en svår kris. Det visar en enkät som Ekot gjort med de 21 länsstyrelserna (2/5). ”Vi har mycket kvar att göra. Våra försörjningssystem, oavsett om det gäller el eller mat, har inte den robusthet de borde ha”, säger Leif Gustavsson, beredskapsdirektör i Värmland till Ekot.

En annan faktor är beredskapen för så kallat värdlandsansvar, att hjälpa utländska förband med praktiskt stöd som mat, vatten och drivmedel eller militära transporter genom landet. Men varför skulle någon…

Efter 200 års sömn har Sverige tryckt på ”snooze” vid upprepade tillfällen, när georgier och ukrainare utmanats om sin självständighet. Det vill vi gärna fortsätta med, men det är hög tid att vakna nu. Sverige är på väg in i Nato. Soldaterna i de uppländska skogarna övar inför en verklig invasion. Det ska vi vara glada för, samtidigt som vi måste se till att beredskapslagren äntligen fylls på till brädden.