Vådan av att inte vilja skaffa kunskaper

Regeringen vägrar hårdnackat att utreda drogförbudet.

Lagligt eller inte att röka cannabis? För S-regeringen är detta ingen fråga.

Lagligt eller inte att röka cannabis? För S-regeringen är detta ingen fråga.

Foto: Helena Landstedt

Ledare2022-03-25 06:47
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Sverige har högst, eller näst intill högst, narkotikarelaterad dödlighet i Europa. Antalet döda minskade något från 2018 till 2020, från 583 till 524, men andelen som dör av droger i Sverige är ändå 81 per en miljon invånare, nästan fyra gånger högre än EU-snittet på 22. Folkhälsomyndigheten uppmanade därför i maj 2020 regeringen att ta reda på varför. Kunde det sedan 1988 lagstadgade förbudet mot bruk av droger vara en faktor?

Regeringen lyssnade inte då, och inte heller när Samsjuklighetsutredningen i december 2021 presenterades med ett helhetsgrepp om svensk missbruksvård. ”Utred förbudet mot att ta droger”, uppmanade utredningen. Efter att TT under tre dagar sökt socialminister Lena Hallengren (S) meddelade hon att hon avböjer att kommentera (SvD 8/12 2021).

”Att öppna upp för lagligt bruk eller avkriminalisering av narkotika samtidigt som kriminella gäng kontrollerar en stor del av distributionen av narkotika skulle kunna öka de kriminella gängens brottsvinster samtidigt som polisen förlorar viktiga verktyg”, sade ministerns statssekreterare Tobias Lundin Gerdås i en skriftlig kommentar.

Tiden går men den socialdemokratiska oviljan att ta i problemet består. Är det inte den höga principen om ett narkotikafritt samhälle så är det alltså inkomsterna för de kriminella gängen som ska minimeras.

Ståndpunkten upprepades i tisdags när regeringen presenterade den nya narkotikautredningen. Thomas Lindén, chef på Socialstyrelsen och specialist inom neurologi och psykiatri, ska vara klar sista september 2023 och titta på allt utom just avkriminalisering av bruk. ”Det vore en enorm gåva till de kriminella gängen”, sade justitieminister Morgan Johansson (S).

Det är fullt möjligt att en avkriminalisering kan gynna kriminaliteten. Ett gripande för ringa narkotikabrott stör gängens verksamhet och leda till att grövre brott avslöjas exempelvis vid husrannsakan. Det är också möjligt att narkotikabruket ökar om det blir lagligt, att det går ned i åldrarna. Den höga dödligheten kanske inte alls minskar, den kanske beror på något annat. Men, och det är hela poängen, vi vet inte.

”När folk inte vill att en fråga besvaras så brukar det vara för att man är orolig för svaret”, sade beroendeexperten professor Markus Heilig syrligt efter Samsjuklighetsutredningens rapport. Varken den utredningen, Folkhälsomyndigheten, Sveriges kommuner och regioner eller partier (senast Liberalerna) som vill utreda förbudet mot bruk av droger kan ses som några flummiga knarkliberaler. Man vill bara ha reda på varför så många svenskar dör av droger och om det kan förhindras.