Myllan för uppfinningar finns här i Uppsala

Det nya vaccinet är en välförtjänt seger för arbetet med innovationer i Uppsala.

Kungen och drottningen togs emot av platschefen Magnus Sävenhed när de besökte Novavax i Uppsala i september.

Kungen och drottningen togs emot av platschefen Magnus Sävenhed när de besökte Novavax i Uppsala i september.

Foto: Jonas Ekströmer

Ledare2021-12-21 17:33
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det är ingen slump att två av de fem godkända globala covidvaccinen har sitt ursprung i två universitetsstäder i Sverige och Tyskland. En grupp forskare vid SLU i Uppsala lade 1999 grunden till företaget Isconova som 2013 köptes av amerikanska Novavax tack vare sin vaccinteknik. Och professor Uğur Şahin vid universitetet i Mainz grundade 2008 läkemedelsbolaget Biontech tillsammans med sin fru Özlem.

Som man sår får man skörda, heter det. Både Sverige och Tyskland har en fungerande infrastruktur för att ta hand om goda forskningsidéer. I händerna på forskarna själva eller, i ett senare skede, på kortsiktiga riskkapitalister, riskerar drömmar att gå i kras. Dessutom riskerar mänskligheten att gå miste om innovationer som förbättrar livet på jorden, som de aktuella vaccinerna.

Termen företagsinkubator är väl vald. I de tidiga skedena är företagsidén som känsligast och det är då de mest avgörande besluten måste fattas. Ska man forska vidare eller försöka ta en produkt ut på marknaden? Hur gör man i så fall? I Uppsala heter den prisade företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC.

Isconova var ett av de första bolagen i UIC och ingår i dag i UIC Alumni för att kunna hjälpa och stötta efterföljare. Alla bolag inom UIC får hjälp med sådant som affärsutveckling och nätverk, men erbjuds också hjälp med finansiering. Att modellen varit framgångsrik bevisas av antalet företag som finns kvar och avkastningen på kapital som de har gett. UIC utsågs 2018 till världens fjärde bästa inkubator med universitetsanknytning.

UIC vilar inte på lagrarna. Exempel på framtida hopp för Uppsalas life science-industri är Rarity Bioscence, som har en metod för att hitta små mängder mutationer i blodprov när cancerbehandlingar ska följas upp. Eller BioCell Analytica, som utför bioanalyser för att upptäcka hälso- och miljöfarliga föroreningar i vatten.

Det här ger naturligtvis jobb i Uppsala. Novavax finns fortfarande kvar med sina lokaler vid Kungshörnet. Det var i Uppsala som Matrix-M utvecklades, ämnet som förstärker effekten av vaccin och som nu gjort att det proteinbaserade Nuvaxovid kunnat tas fram och bli godkänt. Kanske blir det avgörande för att besegra pandemin då det tros vara mer tilltalande för de som är skeptiska till vaccin och kan förvaras i kylskåpstemperatur?

Uppsalas position som ett life science-nav kommer att stärkas av vaccinet. Möjligheterna måste tas till vara med attraktiva bostäder och bra kommunikationer. Grundjobbet, med spetsforskning och kompetensförsörjning, görs redan av de två universiteten SLU och Uppsala universitet.