Vaccinationer i narkolepsins långa skugga

Senfärdigheten med barnvaccinationerna har en historisk förklaring.

Ministrarna Lena Hallengren, Anna Ekström och Stefan Löfven samt FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Ministrarna Lena Hallengren, Anna Ekström och Stefan Löfven samt FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Duygu Getiren

Ledare2021-09-16 15:43
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Från och med i november erbjuds även 12-15-åringar i Sverige vaccin mot covid-19. För sent, enligt en hel del epidemiologer och smittskyddsläkare, som menat att man borde ha varit i gång redan till skolstarten, som i grannländerna Finland, Danmark och Norge. 

Och varför först i november? Vaccin finns och vaccinationsapparaten är i gång, även om några av de största mottagningarna hunnit tas bort. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm replikerade genast på Folkhälsomyndighetens (FHM:s) och regeringens besked: ”Höstlovet är många veckor bort. Mitt mål är att vi ska kunna starta vaccination av skolbarn i närtid”, skriver hon i ett pressmeddelande.

Dröjsmålet skyller FHM på att andra grupper ska hinna vaccineras klart. Ett svepskäl, förstås. Förklaringen är densamma som till senfärdigheten med själva beskedet. ”Vi har avvaktat tills vi fått mer data, när fler hunnit vaccinera sig”, sade Johan Carlson, FHM:s generaldirektör, på pressträffen.

Det han tänker på är säkerligen narkolepsin, som drabbade 350 barn och unga vuxna efter vaccinationen mot svininfluensan 2009-2010. Det var en mycket ovanlig biverkning av en art som inte upptäcks ens i större vetenskapliga studier, bara efter massvaccinationer i hela befolkningar. Man vill förstås till varje pris undvika en upprepning.

Väntan kommer antagligen också att påverka vaccinviljan för 12-15-åringarna, där föräldrarna kan väntas få en tongivande roll. FHM talade om mognadstester från vårdens sida och utbildningsminister Anna Ekström (S) om att skolorna bör få en central. Men det är klart att det är föräldrarna som slutändan fäller avgörandet om sina barns hälsa.

Mycket hinner också hända under de kommande veckorna. Till att börja med ska restriktionerna försvinna 29 september. Det återstår att se vad det betyder för smittspridningen, liksom hur det går med de återstående vaccinationerna. De allmänna råden om att hålla avstånd och så vidare kommer även fortsättningsvis att gälla de vuxna som inte vaccinerat sig.

Pfizer godkändes av EU:s smittskyddsmyndighet EMA för bruk av 12-15-åringar i maj, Moderna i juni. Vaccinationsgraden är hög i Spanien, Frankrike och Italien, samt i Storbritannien och USA. Tyskland och Polen följer strax bakom. Allra högst vaccinationsgrad för hela befolkningen över tolv år finns i Danmark, med 83,5 procent fullvaccinerade.

Med andra ord verkar det finnas data så att det räcker och blir över och högstadieskolorna borde därför kunna förbereda sig på vaccinationer redan om några veckor.