Sverige har ambitiösa klimatmål. Nödvändiga klimatmål. Till 2045 ska nettoutsläppen av koldioxid vara noll. Men redan 2030, om drygt 8,5 år, ska utsläppen vara 70 procent lägre än 2010. Om vi ska klara det krävs en årlig utsläppsminskning om ungefär 7 procent.
2020 var året när detta plötsligt blev verklighet. Utsläppen minskade med 6,8 procent, enligt Naturvårdsverkets preliminära beräkningar. Den största minskningen sedan utsläppsmätningarna började 1990. Tyvärr finns en baksida. Allt var en coronaeffekt – och en följd av den milda vintern. De riktigt stora minskningarna skedde inom industrin, som ett tag nästan helt stod still, transportsektorn samt el och fjärrvärme. Mycket talar nu för att vi i år, drivet av den ekonomiska rekylen, återgår till 2019 års nivåer.
Om pandemiåret var ett undantag, om vi återgår till den tidigare mycket lägre minskningstakten, kommer Sverige inte ens nå halvvägs till målet om netto noll-utsläpp 2045. Det är lätt att låta sig nedslås av dessa siffror. Det är också därför de som tydligast varnar för den globala uppvärmningens konsekvenser efterlyser radikala förändringar av sättet vi lever – både på frivillig väg, men också med tvingande politik. Det verkar omöjligt att kombinera vår livsstil och vårt välstånd med en nödvändig minskning av utsläpp av växthusgaser.
Men riktigt så nattsvart är det inte. För dagens prognoser utgår från dagens teknik, vilket är lika förståeligt som rimligt. Det är svårt att förutspå morgondagens tekniska landvinningar och därför kan man heller inte räkna in dem när man gör klimatberäkningar. Det betyder däremot inte att de inte kommer att ske. Precis som det finns ett antal negativa tipping points för klimatet, finns det positiva, låt vara mer höljda i dunkel.
Redan nu kan vi däremot ana var tekniska landvinningar kan komma att göra skillnad: SSAB:s HYBRIT-teknik för att framställa fossilfritt stål, ständigt förfinade tekniker för koldioxidinfångning, allt effektivare förnybara energikällor och en gryende elbilsrevolution (och vätgas?) inom transportsektorn, kommer alla att hjälpa oss på rätt väg.
Och det är vad som sker nu. Vad som är verklighet om fem år har vi ingen aning om.
Även Naturvårdsverket är försiktigt positivt vad det gäller industrins möjligheter att ställa om och bidra till fortsatt reducerade utsläpp.
Det råder ingen tvekan om att resan mot ett klimatneutralt Sverige och en klimatneutral värld kommer att bli tuff och kräva många uppoffringar. Men vi ska inte underskatta teknikens möjlighet att hjälpa oss på vägen.