Coronapandemin slår hårt mot ekonomin i Uppsala län, liksom överallt annars. Men den slår inte blint. Snarare med precision. Alla vet ganska väl vilka arbetsuppgifter som upphörde att existera i våras, och det är osäkert när och hur dessa kommer tillbaka. Å andra sidan finns det branscher som har blomstrande tider under coronan.
Antingen-eller-perspektivet slår igenom hela tiden. Arbetslösheten i länet har stigit med 42 procent under pandemin (UNT 4/11) till 15 000 personer. Å andra sidan är personalbristen stor inom vissa yrken, allra mest inom vård och omsorg. Alla kan inte ta dessa jobb direkt men ovanligt många (27 procent) av de nya arbetslösa har börjat studera.
I avtalsförhandlingarna mellan industrins parter landade lönelyften för kommande år på drygt två procent, och det blir som vanligt ett märke för hela arbetsmarknaden. Enligt arbetsgivarsidan kan detta bli dödsstöten för många företag medan andra får mycket svårt att klara återhämtningen efter pandemin. Men återigen, för inte så få företag var det ett billigt avtal som lovar vinst och utdelning nästa år.
Även inom branscher slår viruset in en kil. Handelsfacket har varslat om strejk till nästa vecka. Motivet är rättvisa löner – men det underliggande budskapet är att de anställda vill ha en del av kakan då exempelvis livsmedel, byggvaror, sport och fritid och vitvaror säljs som aldrig förr. Men samtidigt gapar butikerna tomma inom till exempel kläd- och skohandeln, och alla lyder förstås under samma avtal.
Vissa verksamheter lär komma tillbaka efter pandemin intakta, som kultur- och sportevenemang. Andra återuppstår i omstöpt form. Nöjesresandet blir kanske aldrig detsamma igen, och det blir definitivt inte arbetsresorna och konferenserna. De digitala mötenas intåg har påverkat yrkeslivet permanent.
Pandemin är alltså en tid för omställning. Den som hoppat runt mellan olika jobb ett antal år har plötsligt sett möjligheterna krympa och äntligen påbörjat den där utbildningen man tänkt gå. En småföretagare som länge pressats av till exempel digitalisering eller e-handel har fått packa ihop för gott och satsat på något helt nytt, en företagsidé eller en utbildning. Allt som allt kommer arbetsmarknaden antagligen att klara sig bättre än vad prognosmakarna fruktade i våras. Elva procents öppen arbetslöshet har justerats ned till nio procent.
Med detta sagt var det verkligen en rullgardin som drogs ned för många med den nya smittvågen i oktober. Coronapandemin slår brutalt mot företag och anställda. Men det är en tudelad bild.