Det räcker med att titta på valets stora vinnare och det parti som med nöd och näppe klarade sig kvar i parlamentet. Miljöpartiet och Liberalerna utmärker sig inte bara genom att de fick så starkt respektive svagt stöd, utan också genom var de fick sitt stöd.
Miljöpartiet blev näst största parti i Uppsala län med 17,3 procent, en procentenhet större än Moderaterna. Men det är Uppsala och Knivsta som drar upp resultatet. Där ligger partiet över 17,3 procent, i länets övriga kommuner betydligt under. Totalt fick partiet 27 311 röster i Uppsala län, av dessa kommer över 80 procent från antingen Uppsala eller Knivsta. Samtidigt som kommunerna bara utgör omkring 65 procent av länets befolkning.
På riksnivå är bilden liknande. Stockholms, Uppsalas och Västra Götalands län (med Göteborg) drar upp resultatet, medan partiet i de övriga länen landar på ett väljarstöd under eller, i ett fåtal fall, i närheten av rikssnittet.
Samma sak gäller för Liberalerna. I länet är det bara i Knivsta och Uppsala som partiet tar sig över fem procent. Och precis som för MP är det i de här två kommunerna som mer än 80 procent av rösterna hämtas.
I riket är det bara i Halland, Skåne, Stockholm, Västmanland och Västra Götaland som partiet klarar fyraprocentsspärren. Och rösterna från Stockholm var helt avgörande för att man skulle klara spärren också nationellt.
För tillfället gläds förstås de bägge partierna mest åt valresultatet – Miljöpartiet åt sin valseger och Liberalerna åt att man klarade sig kvar i Bryssel. På lite längre sikt borde dock rösternas fördelning oroa. Dels för att det påverkar det egna partiets legitimitet och möjlighet att växa, dels för att valresultatet ger en fingervisning om hur stora de regionala skillnaderna trots allt är i Sverige.
Liberalerna borde oroa sig mest. Valresultatet bekräftar den utveckling som pågått sedan valförlusten 2014: partiet är på väg att bli utraderat från stora delar av landet. Till och med i tidigare starka fästen är man nu på väg att tappa greppet.
Det finns ett egenvärde i att ha ett stöd runtom i landet, i olika miljöer och hos personer med olika bakgrund. Dels är det rent partitaktiskt lättare att nå upp till de röstetal som krävs för parlamentarisk representation än om man förlitar sig på en geografiskt koncentrerad och nyckfull väljarbas. Dels bygger det legitimitet om ett parti som agerar på riksplanet också har stöd runtom i landet.
Så, för all del, var glada över valresultatet i en vecka eller två. Sedan är det dags att blicka utanför storstadens trygga famn.