Uppsalas nationer, och därmed stadens studentliv, har under pandemin upplevt sin värsta kris någonsin. Intäkterna från klubbar, egna fester, restaurangverksamhet och uthyrningar har helt upphört. Samtidigt har de fasta kostnaderna bestått.
För att hjälpa nationerna igenom krisen har både Uppsala universitet och Uppsala kommun bidragit med miljonstöd. Men pengarna kan bara hjälpa upp den ekonomiska situationen. Förlusten av kulturellt kapital rår de inte på.
Under närmare 1,5 läsår har nationsverksamheten och studentlivet i Uppsala i praktiken hållit stängt. Nyanlända studenter har läst på distans från sina studentrum och aldrig kunnat välkomnas till den sociala delen av universitetsvärlden – den har ju knappt varit i gång.
Pandemirestriktionerna har slagit hårt mot verksamheterna: inga gasquer, inga baler och nationspubar på kvartsfart. Blåsorkestrar och körer på paus. Med stöd från kommunen och universitetet hade nationerna kanske klarat ytterligare en tid av restriktioner. Rent ekonomiskt, vill säga. Men många av traditionerna, som bevarats och utvecklats över generationer, hade riskerat att förloras.
Så snabb är ändå genomströmningen vid Uppsalas två universitet, att man hade riskerat ett betydande bortfall av kulturbärare. För få som faktiskt arrangerat en vårbal, stått fanbärare eller drivit en nationsrestaurang hade varit kvar efter några år. Och med dem också mycket av den kunskap som traderats från årskull till årskull.
Torsdagens plan för lättandet och lyftandet av restriktioner kom därför inte en dag för sent. Redan nästa vecka ökar antalet tillåtna sittande gäster vid inomhusarrangemang och restaurangerna tillåts ha öppet till 22.30 igen. Under sommaren planeras sedan ytterligare lättnader, om allt går som man hoppas. Fortsätter smittspridningen att minska, kan förhoppningsvis studentlivet återupptas under höstterminen, höstbalens svartsoppa intas tillsammans i en festsal, inte ensam framför en datorskärm.
Och studenterna kommer att kunna träffa varandra inte bara över en bit mat på nation, utan även i föreläsningssalar och seminarierum. I fredags meddelade nämligen regeringen att också kravet på att vuxenutbildning sker på distans tas bort från och med 1 juni. Det innebär sannolikt inte omedelbar återgång nästa vecka, men väl till att höstterminen startar.
Det är välkomna nyheter, inte bara för universiteten, studentkårerna, nationerna och studenterna, utan även för hela kommunen. För visst är Uppsala så mycket mer än sina två universitet, men studentlivet är och förblir en omistlig del av stadens identitet.