Uppsalas företagsklimat är och förblir så där

Östhammars kommunledning måste fundera på vad som gått fel.

Företagare känner sig lite lagom völkomna i Uppsala stadshus?

Företagare känner sig lite lagom völkomna i Uppsala stadshus?

Foto: Staffan Wolters

Ledare2023-05-23 15:40
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Vinterns diskussion om Näringslivsrådet i Uppsala kommun handlade enbart om könsfördelningen, samt om det faktum att Stefan Hanna (UP) fått ordförandeposten som en del av förhandlingsspelet då Socialdemokraterna fick fortsätta styra kommunen i ytterligare en mandatperiod. Sällan har väl näringslivsfrågor kommit så i fokus i Uppsaladebatten, men utan att själva företagandet diskuterats.

Kan rådet få en kickstart av Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning som presenterades på tisdagen? Uppsala kommun ökar i alla fall med några tiondelar när de lokala företagen ger sitt ”sammanfattande omdöme av företagsklimatet”.

Betyget 3 på en 6-gradig skala är emellertid inte bra, betyget 4 räknas som bra. En trea kanske kan kallas godkänt, ett ljummet omdöme som liksom i skolvärlden signalerar närvaro. Det går att driva företag i kommunen, man får den hjälp man ska ha men knappast mer än så. Efter 20 år med medelmåttiga betyg runt 3 (2,7-3,5) sitter företagarkostymen som den gör i universitetsstaden med en så stor andel offentliganställda.

Region Uppsala består grovt sett av industrikommuner i norr och pendlarkommuner i söder. Enköping är något av ett undantag med sin historia av jordbruk och maskin- och verkstadsföretag. Där kan man också glädjas över ett trendbrott 2023 efter ett antal år med sjunkande omdömen. Enköping närmar sig snittbetyget 3,5 men bör med sin företagsstruktur, som borgar för täta kontakter, sikta tillbaka mot den bra nivån, alltså 4 i betyg, där man befann sig 2010.

Det finns anledning att vara försiktig med slutsatser i mindre kommuner där antalet svarande är få. Men trenden i Östhammar talar sitt tydliga språk. Omdömet fortsätter nedåt, som det i princip gjort i drygt tio år, till 2,5, sämst i regionen. I Östhammar får inte företagsklimatet godkänt. Där är det inte ljummet, utan dåligt. Den nya majoriteten måste fundera på vad som gått fel och vad man ska göra åt saken.

En övergripande fråga efter 22 års mätande är denna: Kan en kommun göra något för att påverka omdömena? Är Vårgårda alltid toppen och Pajala alltid botten för företagen, oavsett vad politikerna gör och vem som sitter på näringslivskontoret? Exemplen på kommunala raketer vad beträffar företagsklimat är mycket få. Men Kungsör vid Mälaren, som gick från 2,7 i medelbetyg 2016 till 4,4 i år, är en sådan.

Kommunpolitiker och tjänstemän kan i varje fall aldrig sluta att försöka arbeta med service, bemötande, bygglov och upphandlingar. ”Jag upplever att vi har medvind i Uppsalaregionen”, säger Anna-Lena Holmström, regionchef för Svenskt Näringsliv. Och vem vet, en dag kanske hon får alldeles rätt.