Uppsala ska inte vara en bankomat för kriminella

Gängkriminaliteten är inte längre bara knark och vapen. Den har nästlat sig in i samhällets alla hörn.

Mellan 15 och 20 miljarder kronor per år betalas ut felaktigt till privatpersoner och företag. Många av dem är kopplade till kriminella nätverk.

Mellan 15 och 20 miljarder kronor per år betalas ut felaktigt till privatpersoner och företag. Många av dem är kopplade till kriminella nätverk.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2024-07-19 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Det finns en föreställning om att de kriminella gängen endast sysslar med narkotika och vapen. Men den är inte helt sann. Numera är den kriminella verksamheten mycket mer omfattande än så. Flera jordgubbsstånd i Uppsala fick nyligen stänga ner eftersom de var kopplade till kriminell verksamhet. Uppdrag granskning kunde i våras avslöja hur personer med kopplingar till kriminella nätverk suttit i Marbella och lurat gamlingar för miljontals kronor.

Faktum är att intäkterna från narkotika ”bara” beräknas vara 2 miljarder kronor per år. I jämförelse genererar bedrägerierna omkring 5,8 miljarder kronor.  En stor del av finansieringen kommer också från välfärdsbrottslighet. Mellan 15 och 20 miljarder kronor per år betalas ut felaktigt till privatpersoner och företag. Många av utbetalningarna är kopplade till kriminella nätverk.

undefined
Johanna Bäckström Lerneby har skrivit boken "Familjen" om den mäktiga kriminella familjen i Angered.

Välfärdsbrottslighet kan se ut på olika sätt. Ett konkret exempel tas upp av Johanna Bäckström Lerneby i boken Familjen. Paret Amina och Hakim – som hade nära koppling till en kriminell släkt - fick hjälp med lägenhet av Socialtjänsten. År 2011 separerade de och Hakim – som var dömd för diverse brott – fick då en egen lägenhet. Amina som var ensamstående fick underhållsstöd, bostadsbidrag, bostadstillägg och försörjningsstöd. Eftersom Hakim var arbetslös tog även Försäkringskassan kostnaden för hans underhållsbidrag till Amina. Men när polisen gjorde husrannsakan hemma hos Amina, var ofta Hakim där. Amina var kanske inte så ensamstående trots allt. 

Mycket har hänt sedan år 2011. Men problemet är kvarstår, om än i ännu större omfattning. En av de viktigaste åtgärderna som Johanna Bäckström Lerneby skriver om, som också tagits upp av SKR:s samordnare mot välfärdsbrottslighet Christina Kiernan är att sekretesshinder mellan myndigheter, regioner och kommuner röjs. Det är det som gjort att polisen inte kunde samverka med Försäkringskassan och Socialtjänsten i Amina och Hakims fall.

undefined
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) erbjuder kommuner och regioner stödmaterial som kan bidra i deras arbete mot välfärdsbrott.

Lyckligtvis är regeringen på frågan. I augusti ska en delredovisning lämnas för hur sekretesshinder kan röjas. Så att t.ex. Uppsala kommun lättare kan samverka med polis och Ekobrottsmyndigheten. Regeringen borde även överväga att göra det brottsligt att hota offentliga tjänstemän till att bevilja ett tillstånd, betala ut föreningsbidrag eller liknande. Det är något som Christina Kiernan förespråkar.

Kriminaliteten är precis som en elakartad tumör på samhällets kropp. De kriminella nätverken bedriver vårdcentraler, jordgubbsstånd, telefonbedrägerier, köttförsäljning och suger ut pengar från välfärden. Förhoppningsvis ger regeringens åtgärder effekt, så att skattebetalarna kan sluta vara bankomater för Sveriges kriminella.