Uppsala universitet ligger topp 100 när världens bästa universitet rankas (UNT 7/2). När de tre största mätningarna sammanvägs hamnar Uppsala på 96:e plats. Bäst i Sverige, även om det ska noteras att Karolinska Institutet inte är med i den här sammanställningen. KI brukar ligga högre upp i internationella rankningar.
Det råder inga tvivel om rankningarna är viktiga för lärosätena. Uppsala placerar resultaten i topp på sin hemsida, vid sidan av ”korta fakta om Uppsala universitet”. Och det är klart, siffrorna säger det mesta om hur man presterar, uppdelat på utbildningarnas och forskningens kvalitet, samt hur väl studenterna sedan klarar sig i arbetslivet. Om de är helt rättvisande är kanske en annan sak.
Det mest slående i alla rankningar av den här typen är den närmast totala amerikanska dominansen, med 16 av de 20 högst placerade universiteten. En annan insikt är att 14 av de 16 USA-universiteten är privata, med Harvard, Stanford och Massachusetts Institute of Technology (MIT) högst upp. Två offentligfinansierade universitet tar sig in på topp 20, University of California i Berkeley (plats 12) respektive Los Angeles (plats 18).
Pengar och tradition är de viktigaste förklaringarna till de privata framgångarna. Det hävdas att upp emot 20 procent av studenterna som tas in gör det på ”kvoten” framtida bidragsgivare, det vill säga att de kommer från välbärgade familjer. Gränsen för att detta skulle påverka kvaliteten är inte nådd, vilket blir tydligt i början av oktober varje år när Nobelprisvinnarna meddelas.
Den extrema tävlingen för en plats på ett toppuniversitet skildras väl i dokumentären Try harder! (SVT Play). Det är långt ifrån enbart sunt när eleverna på Lowell High School i San Francisco (under mycket stark påverkan av sina föräldrar) lägger alla andra tonårsaktiviteter åt sidan för att lyckas på rätt prov. Men det är effektivt. Närliggande Stanford får precis den studentmix de vill ha, och Silicon Valley så småningom den kompetens de efterfrågar.
Uppsala universitet bör i första hand jämföra sig med brittiska Oxford och Cambridge, fyra respektive femma på listan. Där finns ännu mer tradition än på andra sidan Atlanten, om än mindre pengar.
Och Uppsala står sig väl i konkurrensen. Det är fullt möjligt att 100 000 vill ha plats på universitetet i höst, i höstas kom 96 000 ansökningar in till något av de 70 programmen eller 1 950 kurserna. Det är hög kvalitet, och det tackar exempelvis innovationsföretagen i life science-sektorn för. Sedan är det faktiskt en ganska sund högre utbildning jämfört med toppuniversiteten, vilket också kan vara något att tänka på om man siktar uppåt i rankningen.