Uppländska markägare bidrar till demokratin

De nya kraftledningarna har en enorm betydelse för Sverige.

Högre stolpar och bredare ledningsgator blir det i Uppland framöver.

Högre stolpar och bredare ledningsgator blir det i Uppland framöver.

Foto: Anders Wiklund

Ledare2022-03-14 14:09
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Som många konstaterat finns det dubbla skäl för Sverige att göra sig oberoende av fossila bränslen: dels klimatomställningen, dels den olje- och gasproducerande krigföraren i öster, Vladimir Putin. Det kommer inte att bli gratis att bygga ut kapaciteten för produktion och överföring av el – det handlar om enorma volymer. Ändå kan varje ny vindkraftpark eller kraftledning som planeras väcka såväl förvåning som bestörtning i lokalsamhället.

”Vägen mot en dubblerad elanvändning” är undertiteln till Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan för det närmaste decenniet, till och med 2031. Målet med planen är att öka kapaciteten, samtidigt som man skapar förutsättningar för en gemensam europeisk elmarknad. Dessutom är en stor del av det svenska elnätet omkring 70 år gammalt och måste därför förnyas.

Ett av de största delprojekten är en uppgraderad NordSyd-länk till en kostnad av 75 miljarder kronor. I norr finns vattenkraften och allt fler vindkraftverk. Den bristande kapaciteten i överföringen är en av de viktigaste förklaringarna till de galopperande elpriserna i södra och mellersta Sverige under hösten och vintern.

År 2026 börjar byggandet av sträckan Mehedeby-Odensala. Den hade behövt bytas ändå, eftersom den byggdes på 1940- och 50-talet. Men nu kommer den nya kraftledningen att bli både högre och kräva en bredare korridor, cirka 80-100 meter (UNT 14/3). Det är lätt att förstå vad detta kan innebära för markägare, företagare eller för naturälskande upplänningar i allmänhet.

I längden kan inte enskilda markägare förhindra anläggningar som har ett stort nationellt intresse. Men de kan fördröjas, som ett ännu pågående ärende i södra Småland där en kraftledning som planerades 2013 ännu inte har börjat byggas. Svenska Kraftnät får kraftig kritik för sin hantering av markägarna. ”De har från början skitit i vad folk tycker”, sade kommunalrådet i Tingsryd, Mikael Jeansson (S), till Dagens Industri (21/12).

Enligt lag ska markägarna ersättas med ett belopp som är 25 procent över marknadsvärdet. Men pengar är inte allt. Nybygget kommer att betyda att ägor som gått i arv i generationer kan delas upp och förstöras och att livsverk kan slås i spillror.

Eftersom det finns dubbel anledning att snabbt bygga ut det svenska elnätet, finns det också dubbel anledning att hantera markägare smidigt och med respekt. Varje markägare som upplåter mark åt den nya ledningen bidrar till energiomställningen, till humanare elpriser för miljoner bostadsägare och faktiskt också till den demokratiska utvecklingen i Europa. Det kan de få veta när staten knackar på.