Replik:
Varför sprider UNT:s ledarsida (28/9) myten om att det är elbrist i Sverige som är orsaken till att oljeverket i Karlshamn startat under hösten? Det finns ingen grund bakom UNT-krönikans påstående att Karlshamnsverket sannolikt inte startat om inte reaktorerna i Ringhals stängts. Sverige har under perioden varit stor nettoexportör av el, och det är för att haka på möjligheten att tjäna snabba pengar som Uniper startat oljeverket. Den möjligheten hade varit god även med ytterligare elproduktion i Ringhals.
I och med den snabba utbyggnadstakten av förnybar energi har elpriserna under en lång period sjunkit till nivåer där fossil energi inte klarat konkurrensen, och därför stängts av. Men den senaste tidens höga elpriser i Europa har fått multinationella fossila elbolag som Uniper att vädra morgonluft. Plötsligt är det åter möjligt att tjäna pengar också på el från ett oljeverk från 1960-talet, och klimatkris till trots drar man sig inte från den möjligheten.
Karlshamnsverket fyller en funktion, som effektreserv i den händelse det uppstår elbrist i Sverige. Uppdraget har funnits sedan början av 1980-talet att med en uppstartstid på två timmar kunna gå från beredskap till produktion i akuta lägen. Även ett reservkraftverk borde förstås drivas med biobränslen, så låt debatten handla om det. Men UNT borde samtidigt avfärda den myt som florerar att orsaken till att Karlshamnsverket nu dragits igång är elbrist i Sverige, inte sprida den vidare.
Så länge det finns aktörer som både vill och kan tjäna pengar på fossil energi kommer det vara omöjligt att klara klimatmålen. Ännu mer förnybar energi som vind och sol är ett sätt att konkurrera ut fossil energi, vilket bl a Evig el (SVEF) bidrar till. Men därtill behövs också politik som gör det omöjligt att tjäna pengar på att producera el genom att bränna olja.
Niclas Malmberg
Styrelseledamot SVEF
Svar:
Att det allt oftare råder elbrist i Sverige är inte en myt utan ett faktum. Att Sverige totalt sett är en nettoexportör spelar ingen roll. El kan inte sparas och användas vid behov. Kapacitetsbristen i södra och mellersta Sverige är allvarlig och möjligheten till överföring från norr bristfällig. Sol och vind är opålitliga energikällor och bristen till följd av moln och stiljte var vad som resulterade i höga elpriser i Europa och att det blev lönsamt att starta upp Karlshamnsverket. Precis som Malmberg skriver är klimatkrisen på riktigt. Det är snart även elkrisen om ansvariga politiker inte agerar och ser till att kärnkraften byggs ut.
Malin Lernfelt