Moderaternas förstanamn i Östhammar heter Fabian Sjöberg och är 22 år. Redan som 17-åring praoade han hos det mångårige kommunalrådet Pär-Olof Olsson, som alltså har tänkt kasta in handduken. Unge Sjöberg blev invald i kommunfullmäktige som 19-åring och siktar nu alltså på att bli en av de yngsta kommunstyrelseordförandena i landet.
Det påstås ibland att unga inte släpps in i politiken. Men stämmer det?
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch blev som 23-åring kommunalråd i Uppsala. Som 28-åring blev hon vald till partiledare. En annan 80-talist som leder sitt parti är Annie Lööf, född samma år (1983) som Miljöpartiets tidigare språkrör Gustav Fridolin.
Annie Lööf kryssade sig in i riksdagen när hon bara var 23.
När Expressen i år rangordnade "Sveriges 30 mäktigaste politiker under 30” toppades listan av Oliver Rosengren, moderat kommunalråd i Växjö. Han kom in i kommunfullmäktige strax efter att ha fyllt 18. Partikamraten Adam Johansson blev efter en rörig situation i Falköping Sveriges yngste kommunstyrelseordförande som då 23-åring.
När Aida Hadzialic (S) utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister var hon bara 27 år, och då hade hon redan hunnit vara kommunalråd i Halmstad. När hon blev kommun-al-råd var hon bara 23 år gammal.
Fabian Sjöberg i Östhammar är alltså i gott sällskap att som ung kunna ta plats i politiken.
Det är utmärkt att även ungdomar engagerar sig politiskt. Sjöberg nämner till exempel utbyggnaden av VA-nätet och 288:an som viktiga frågor framöver, och han säger sig vilja "bo och verka" i sin hemkommun Östhammar (UNT, 14/12). Inte alla unga vill resa eller lämna hemorten. De politiska partierna borde förstås vilja ha en mix av erfarenheter och perspektiv bland sina företrädare.
Och lika lite som partierna ska diskriminera unga, för att de råkar vara yngre, lika lite ska äldre fösas bort för att de råkar vara äldre.
När Sveriges tre största pensionärsorganisationer arrangerade "äldreriksdagen" tidigare i år konstaterades det att bara 6,5 procent av riksdagsledamöterna är 65 år eller äldre. I väljarkåren utgör ålderskategorin 20 procent. Bilden av äldre som klamrar sig fast på maktpositioner i partierna, och inte släpper fram någon som "inte kokat kaffe i partilokalen i 20 år", behöver alltså nyanseras.
I en del sammanhang - som i riksdagen - kan erfarenheter av att ha levt länge snarare behöva stärkas.
Partier vill av förklarliga skäl få in unga talanger, men borde också se värdet av ålder och livserfarenhet.