Unga och starka är ändå långt ifrån odödliga

Det är av flera skäl inte läge för yngre att ta lätt på risken att smittas med covid-19.

Även yngre riskerar att behöva intensivvård på grund av coronavirus.

Även yngre riskerar att behöva intensivvård på grund av coronavirus.

Foto: Daniel Cole

Ledare2020-04-16 17:11
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Radio- och tv-journalisten Adam Alsings död i onsdags väckte tankar hos många. Inte bara för att han var en känd profil i underhållningsbranschen, utan för att han var 51 år, till synes helt frisk och ledde sitt radioprogram fram till för bara några veckor sedan. Smittskyddsprofessorn Jan Albert satte ord på tankarna: ”Ett ansikte till en allvarlig sjukdom. Det har varit lite abstrakt för alla som inte jobbar i vården och ser de sjuka patienterna”, sade han i SVT:s morgonstudio.

Nämnda vårdpersonal har tidigare försökt påtala det faktum att coronaviruset covid-19 kan leda till mycket allvarlig sjukdom, för fler än de äldre multisjuka och övriga som tillhör riskgrupper. De har framhållit att de flesta som vårdas i respirator är medelålders, i snitt drygt 60 år. Men snart hittar den som lyssnar en väg ut – det visar sig att de riktigt gamla och skröpliga inte tål respiratorvård.

Det är lätt att slå ifrån sig döden i ett land där kvinnors medellivslängd är nästan 85 år (84,7) och männens drygt 81 (81,3). Den skillnaden kommer för övrigt att öka då majoriteten av dödsfallen i corona är män. Men man kan numera inte räknas som gammal i Sverige förrän vid 80 år och nästan räkna med att bli 90 om inget oförutsett händer, som olyckor, cancer och några sjukdomar till.

Då är det inte så konstigt om man mitt i livet säger sådant som att ”det är väl lika bra att få det där viruset nu och bli immun”, att sen köra på som vanligt och inte riskera att smitta någon äldre släkting. I USA har till och med ”coronafester” varit aktuella, att likt en del barn med vattkoppor som medvetet utsätts för smitta för att ”få det överstökat”. Amerikanska experter rekommenderade dock mycket starkt att man lät bli.

Coronaviruset definieras ibland som ytterst farligt för äldre med underliggande sjukdom, och närmast ofarligt för andra. Det är inte riktigt sant. Många yngre vittnar om veckor i sängläge, ”betydligt värre än influensa”, och så finns de nämnda IVA-fallen.

Procentuellt stämmer bilden av corona som farligt för de äldre. Över 90 procent av dödsfallen i Sverige var 70 plus, siffror som bekräftas i andra länder. Då räknas inte heller de yngre med andra riskfaktorer in. Problemet är att med ett virus som sprider sig över världen blir även fallen i lågriskgrupper många till antalet.

Det är av flera skäl inte läge att ta lätt på covid-19. För att man inte ska sprida smittan vidare till dem med sämre förutsättningar, för att man inte ska belasta vården och för att man, även som frisk och mitt i livet, faktiskt inte är odödlig.