Många har noterat att söndagens finska riksdagsval på flera sätt var en upprepning av höstens val i Sverige. En populär kvinnlig S-ledare fick ett ökat väljarstöd men tvingades ändå lämna över regeringsmakten till de borgerliga. Centern och De gröna gick bakåt medan högerpopulisterna Sannfinländarna blev näst största parti.
Men att statsfinanserna ska ha avgjort ett traditionellt höger-vänster-val låter för svenska öron lite 1990-tal. Vilket är lätt att tycka när man själv krympt statsskulden till ett minimum under decennier. Dessutom skadades Finlands ekonomi långt mer under pandemiåren. En budget i balans 2031 har det segrande Samlingspartiet lovat väljarna.
En annan svenskvind i valet 2023 är en ökad polarisering även i Finland. Den här gången blir det kanske inte den vanliga formaliteten att bilda en ny regering. Sannfinländarnas Riika Purra skiljer sig från sina manliga företrädare så till vida att hon har en tydlig agenda för att nå statsministerposten. Partiet gjorde i årets val stora ingrepp bland exempelvis C-väljare på landsbygden.
Samlingspartiets Petteri Orpo, högst troligt Finlands nästa statsminister, har en del att fundera på och en hel del att förhandla om. Även om han tar med Sannfinländarna i en regering räcker det inte till de erforderliga 100 mandaten, preliminärt inte heller tillsammans med Kristdemokraterna. Och Socialdemokraterna, De gröna och Vänstern har sagt nej till att ingå i en sådan regering.
Då återstår Centern och Svenska Folkpartiet som båda har mycket att förlora på att gå in i regeringen. ”Vår plats är i oppositionen”, sade Centerns ordförande Annika Saarikko efter valet. Att gå från att vara slagpåse i Sanna Marins regering till att spela tredjefiolen i en högerregering lockar inte ett krisande parti som behöver omgruppera.
”Vi går inte med i en regering som gör sannfinländsk politik”, konstaterade SFP:s Anna-Maja Henriksson. Hon nämner EU-frågor och migration men där under finns också språkfrågan. Svenskans ställning i Finland är numera konstant hotad.
Normalt skulle ett regeringssamarbete mellan Samlingspartiet och Socialdemokraterna vara en väg ut ur dilemmat med Sannfinländarna. Men det var som sagt ett höger-vänster-val där Sanna Marins linje tydligt förlorade.
Ekonomin till trots, Finland har medvind och blir på tisdagen den 31:a medlemmen i försvarsalliansen Nato. Petteri Orpo ska nu göra vad han kan för att få in kollegan i systerpartiet, Ulf Kristersson, i värmen. Kristersson kan i sin tur ge en del tips från alliansregeringsåren i Sverige, om arbetslinjen och hur man får en ekonomi i balans.