Två veckors greenwashing vid Persiska viken

Klimatmötet kan bli en framgång oavsett politikerlöften.

Förhandlingar i skyskrapornas skugga, COP-28 hålls 30/11-12/12 i Dubai.

Förhandlingar i skyskrapornas skugga, COP-28 hålls 30/11-12/12 i Dubai.

Foto: Kamran Jebreili

Ledare2023-11-28 06:30
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På den arabiska halvön ligger fyra av världens sju officiella icke-demokratier, Saudiarabien, Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten. De styrande kungarna, emirerna och sultanerna har under lång tid använt sina oljemiljarder för att tvätta sitt rykte med olika sportevenemang. Strävan efter mjuk makt har kompletterats med en politisk medlarroll mellan Israel och övriga arabländer, manifesterad av den pågående gisslanförhandlingen med Hamas.

Den svåraste nöten är att tvätta sitt miljörykte, greenwashing, med tanke på varifrån ländernas inkomster kommer. På torsdag görs ett försök när oljeshejken Sultan Ahmed Al Jaber inviger FN:s klimatmöte COP-28 i Dubai, Förenade Arabemiraten.

Protesterna mot valet av värd har varit omfattande, ”att göra bocken till trädgårdsmästare” är ett uttryck som använts. Förväntningarna på framgångar, exempelvis nya utsläppsmål, är mycket lågt ställda. Vilket passar shejken Al Jaber perfekt. Allt han gör, tänker han, kommer att tolkas positivt. Kanske några klädsamma medgivanden om faran med fossilberoendet, samtidigt som de blänkande skyskraporna får stå i världens fokus under två veckor?

Det kan vara en felbedömning. Om det är något FN:s klimatförhandlare lärt sig att genomskåda är det fagert politiskt tal med tomma löften. Allt som räknas är bindande löften och pengar på bordet. Det är alltså det 28:e mötet där världens alla stater samlas.

USA:s president Joe Biden meddelade häromdagen att han skippar resan till Dubai. Sedan Köpenhamn (COP-15) 2009, då Obama, Merkel och övriga världsledare bekymrat satt in på småtimmarna för att få till ett avtal, har klimatmötena förlorat sin status som storpolitisk arena. Det är inte enbart negativt, utan också ett tecken på att när alla länder väl samlas för att arbeta med mänsklighetens ödesfråga, då är det ”verkstad” som gäller.

Kungadömena och emiraten vid Persiska viken kan gå till historien som en hundraårig oljeparentes, där överskottet inte gick till forskning och utbildning, snarare till lyxyachter och skrytbyggen. Samt till att sola sig i glansen från idrottsstjärnor på väg utför. I söndags invigdes till exempel Cristiano Ronaldo-museet CR7 i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

Sultan Al Jabers eftermäle kommer delvis att bestämmas av klimatmötet 2023. Men om han inte gör något sensationellt utspel kommer mötet att stå i skuggan av bristen på demokrati och mänskliga rättigheter. Det är i så fall välförtjänt. Men vad som än händer kommer 200 länder, samt organisationer och företag, att tillbringa två veckor i Dubai med att försöka lösa klimatkrisen.

Fotnot: Brunei, Eswatini och Vatikanstaten är de övriga tre staterna som inte kallar sig demokratier.