Trump bakom försöket till statskupp

Det var varken i Minsk eller Bagdad, utan i Washington, hjärtat av världens ledande demokrati, som terrorister gick in och tvingade demokratin på knä.

Trump ligger bakom försöket till statskuppen i USA, skriver Johan Rudström.

Trump ligger bakom försöket till statskuppen i USA, skriver Johan Rudström.

Foto: UNT arkiv/TT

Ledare2021-01-06 22:49
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett försök till statskupp stormade tiotusentals Trumpsupportrar kongressbyggnaden i Washington, vid 20.00-tiden på kvällen, svensk tid. Där inne pågick en debatt om huruvida presidentvalet i november gått rätt till. Texassenatorn Ted Cruz hade just förklarat att ”halva befolkningen” anser att valet stals från Trump och det var de folkvaldas skyldighet att säga nej till att utse Joe Biden till president, vilket normalt är en formalitet. Men sedan fick han och alla andra kongressledamöter föras i säkerhet.

Tidigare på dagen hade Trump uppmanat sina supportrar att vara ”starka” och gå mot kongressen. Samt att valet var ett enda stort bedrägeri. Som han sagt sedan före valdagen. Presidenten är den som fram ligger bakom kuppen, men det finns många medskyldiga. Cruz och cirka ett dussin andra senatorer, samt omkring 140 republikaner i representanthuset. Trumpsupportrarna tyckte att de gjorde rätt när de krossade fönster och tog sig i senaten, vandaliserade hjärtat i USA:s demokrati och kontoren för de högsta folkvalda.

Med två veckor kvar av sina kaotiska presidentår visade Trump sin vanliga sida när han vägrade be terroristerna träda tillbaka. Han är 100 procent upptagen av valförlusten, av påstådda svek, senast av sin lojale vicepresident Mike Pence, av sig själv. Det blev tillträdande president Biden som fick framföra budskapet att Trump skulle komma fram, vilket skedde efter två timmar: ”Gå hem”, sade han i en inspelning. Men återigen, samtidigt ursäktande ”det är en svår tid, valet blev stulet”.

En efter en framträder republikaner som tar avstånd från Trumps agenda. ”Det här är den viktigaste omröstningen under mina 36 år”, sade senatens majoritetsledare Mitch McConnell. Han uppmanade alla att rösta nej till ifrågasättandet av presidentvalet i Arizona. Fler följde, men då under belägring av trumpisterna med flaggor som tagit över scenen. Det måste bli många, många fler i det delade USA. Att i natt och de närmaste dagarna stå upp för demokratin blir helt avgörande för läget i USA när Biden svärs in på posten 20 januari, och för de kommande åren.