Det råder ingen brist på bra skolor i länet

Gymnasiekonkurrensen betyder en ljus framtid för Uppsalaeleverna.

Katedralskolan är det äldsta och för tillfället det bästa av de fyra stora gymnasierna i Uppsala.

Katedralskolan är det äldsta och för tillfället det bästa av de fyra stora gymnasierna i Uppsala.

Foto: Michaela Hasanovic/UNT

Ledare2024-11-13 08:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Katte slår Skrapan i den traditionella ”kampen”. Rosendal slår Celsius i ”bataljen”. Gissningsvis var det en hel del känslor som fick utlopp när en gymnasierankning för Uppsala län presenterades i förra veckan (UNT 8/11). Nya känslor, liksom gamla. Ränderna går aldrig ur Uppsalabor, oavsett hur mycket åvatten som runnit under Nybron. Min skola är bäst och hör sen!

Det är en ambitiös rankning som den fristående tjänsten Ednia presenterar, med statistik från Skolverket, Skolinspektionen och SCB, som väger in nationella prov, andel behöriga lärare, elevernas nöjdhet, snittbetyg och andel som tar examen. Den säger också mycket om utbudet som länets ungdomar har att tillgå, om varför framtiden med jobb eller högskola ser så pass ljus ut.

Konkurrens är bra. Konkurrensen mellan de fyra stora gymnasierna i Uppsala har varit fantastisk i många år, till gagn för eleverna. God kvalitet i grunden är ett måste, sedan tillkommer olika inriktningar ovanpå: musik- eller idrottsklasser, internationellt utbyte, forskning. Alla fyra mäter sig mot varandra och mot de båda universiteten. Må bästa skola vinna.

Rankningen visar också att Katedralskolan dragit ifrån och tillhör de 20 bästa gymnasierna i landet, en toppskola på varje mätområde. Det är inte heller fel för Uppsalas del. Katte blir en måttstock för de övriga. Lita också på de tre utmanarna tycker att det plötsliga gapet är orättvist och att de kan räkna upp en handfull skäl till att välja dem i stället.

Listan får en tonvikt på högskoleförberedande studier, tack vare programutbudet på de fyra i topp. Men precis bakom finns NTI-gymnasiet på femte plats, med inriktning på teknik och it. Strax därefter på sjunde plats kommer Estetiska gymnasiet och på tionde Yrkesgymnasium Ekeby. 

Det finns en bredd och en kvalitet som gör det ack så svårt för 4 500 niorna i länet att välja skola till nästa höst. Uppsalaskolorna är tillgängliga för alla. Men vill man inte pendla, har man ingen släkting i Uppsala att bo hos under veckorna, då finns det goda alternativ ute i länet. Vattenfallgymnasiet i Östhammar, Bruksgymnasiet i Gimo och Högbergsskolan i Tierp kvalar alla in på topp tio-listan.

Nästa höst är det 20 år sedan Rosendalsgymnasiet slog upp portarna. Gamla konkurrenter som Linné och Fyris har försvunnit, friskolorna har kommit och gått. Eftersom Uppsala växer borde det kanske finnas plats för ett femte kommunalt gymnasium snart. Frågan är bara hur den skolan ska profilera sig för att kunna fyllas med elever. Konkurrensen är benhård när Lundellska, Rosendal och Celsius laddar om för att putta bort Katedralskolan från tronen.