Totalförsvaret är ditt personliga ansvar

Under onsdagen (26/7) hade civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) en pressträff på grund av påverkanskampanjer mot Sverige.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) höll pressträff för att varna för desinformationskampanjer.

Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) höll pressträff för att varna för desinformationskampanjer.

Foto: Mickan Palmqvist

Ledare2023-07-27 07:00
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

Försvaret blir betydligt starkare när två blir en och Sverige går med i Nato. Med det sagt finns det ansvar som ligger mer på dig än på soldater med gevär. Just nu pågår stora påverkanskampanjer mot Sverige. Stater och religiösa ledare har kritiserat Sverige för de skändningar av koranen som skett. Det har i sin tur gett upphov till massiva kampanjer mot Sverige på sociala medier. En del av det är privatpersoner som är arga. Men man ska inte underskatta hur stor del planerade desinformationskampanjer har i det hela. Det finns även tecken på ryska aktörer som förstorar, allt för att minska svensk säkerhet.

Det är tuffa tider för en drömmare. I tider med krig och konflikter är det viktigt att vara vaken och inte gå på allt man ser online. Ofta finns det andra dunkla motiv i bakgrunden. Desinformation utgår ofta från ett korn av sanning för att sedan vrida, överdriva och lägga en falsk bild. 

Ett exempel på det är kampanjen för ett år sedan som hävdade att den svenska socialtjänsten kidnappar muslimska barn. Den hade sitt ursprung utomlands, men fick ett fäste i svenska förorter till den nivå att många trodde att det var sant. Trots att sanningen låg långt bort. Att vara källkritisk och fråga sig vem informationen kommer ifrån och varför den kommer är en viktig del av totalförsvaret.

Den genomsnittliga användaren av sociala medier är inte blind, men ganska närsynt. Det är enkelt att gå på falsk information. Glasögonen som krävs är att vara informerad om risken för falsk information. Förr fanns inte det problemet. Då kunde man tänka att det står ju i tidningen, det måste vara sant. Med dagens informationsflöde ligger alltmer ansvar på privatpersonen.

Det är inte bara på internet som du har en viktig roll. På grund av klimatförändringarna kommer det bli allt vanligare med skogsbränder och torka. Är det torrt är det ditt ansvar att skippa korvgrillningen ute i skogen. Är du markägare har du möjlighet att anlägga våtmarker eller brandkorridorer för att minska risken för att en eventuell brand ska sprida sig.

Totalförsvaret är som smultron på sommarens strå, ett enskilt bär gör ingen nytta. Men när hela befolkningen är medveten och gör vad den kan för att stärka totalförsvaret blir det till slut många små röda bär i rad.

All din vakna tid behöver inte gå till att bättra på din beredskap. Det är helt okej att njuta av sommartider. Se till att leva livet, gå och fiska och lyssna på Gyllene Tider. Men låt tanken om totalförsvaret ligga kvar i bakhuvudet till när den behövs.